Kako napraviti domaći sok i sirup

Želite li biti sigurni da ste u organizam unijeli puno vitamina, popijte svježe iscijeđeni sok od raznog voća koji ste sami napravili

‘Započnite dan kurom vitamina i popijte svježe iscijeđeni sok’, tako nam savjetuju u knjizi Reader’s Digesta ‘Bakine kućne tajne’, u izdanju Mozaik knjige. Sokovi od bazge ili ribiza ublažavaju gripu i prehladu, a i odlični su gasitelji žeđi.

Recepti za sok i sirup

Sastojci za sok od mrkve i naranče:

• 2 kg mlade mrkve
• 1 žlica narančina soka

Priprema:

Operite i naribajte mrkvu, pomiješajte s narančinim sokom i izmiksajte u blenderu. Potom sok ocijedite kroz krpu, prelijte u boce i čuvajte u hladnjaku. Potrošite ga u roku od jednog dana.

Sastojci za sirup od maline:

• 1,2 kg malina
• 1 kg šećera (ne bijeli)
• 20 g limunske kiseline

Priprema:

Maline zgnječite i stavite u posudu. Prekrijte krpom i ostavite preko noći na hladnome mjestu. Maline stavite na krpu pa iscijedite sok. Umiješajte šećer i limunsku kiselinu. Masu kuhajte 10 minuta u loncu. Prelijte u bocu i zatvorite.

Komentari