Najvažnija pravila zdrave prehrane

Što jesti i kako živjeti da biste ostali zdravi, pitanje je koje nema pravog odgovora. No jeste li znali da će malo šetnje nakon večere, topli doručak i povremeni post učiniti čuda za vašu vitalnost i energiju

Danas su opet nevjerojatno popularni zapisi koje je prije gotovo tisuću godina iza sebe ostavila njemačka časna sestra i vizionarka, Sveta Hildegarda iz Bingena. Dio tih zapisa, koje je i moderna znanost priznala, odnosi se baš na konkretne ‘naputke za život’, uz oko 2000 ljekovitih pripravaka te niz savjeta o prehrani. Mi smo izdvojili najvažnije…

Pravilo br. 1

Vaš prvi obrok u danu neka bude nešto toplo i od poljskih usjeva i brašna. To će ugrijati želudac i pomoći mu da lakše radi tijekom dana. Dobar je primjerice tostirani kruh, uz pirovu kavu ili čaj od koromača ili pirova kaša sa suhim voćem i mirisnim cimetom.

Pravilo br. 2

Za zdrave ljude i one koji ne rade teške fizičke poslove zdravo je, zbog probave, odreći se doručka do kasnijeg prijepodneva (dakle, doručkovati treba oko 10). Samo bolesni i slabi trebali bi jesti ranije, kako bi dobili snagu.

Pravilo br. 3

Jesti treba svega dva, tri puta dnevno, a između obroka eventualno voće. Važno je ne jesti previše i nikada prevruća ili prehladna jela. Kratko ‘ubiti oko’ (20-ak minuta), ali tek nakon što se ručak malo ‘slegne’, također je zdravo.

Pravilo br. 4

Večerajte dovoljno rano da nakon večere još stignete otići malo prošetati.

Pravilo br. 5

Natašte žvačite sjemenke koromača kako biste potaknuli probavu i osvježili dah (djelotvorno protiv lošeg zadaha).

Pravilo br. 6

Pijte tijekom obroka, ali umjereno kako ne biste previše razrijedili dobre sokove u tijelu. Voda je zdravija kada je pomiješana s nekoliko kapi limunova soka, a zdravi su i biljni čajevi.

Pravilo br. 7

Sirova hrana može povrijediti tijelo. Hildegarda upozorava na pogrešno pripremljena jela koja nisu kuhana.

Pravilo br. 8

Najzdravija namirnica prema Hildegardi je pir, a slijede kesteni i slanutak. ‘Pir je najbolja žitarica, djeluje zagrijavajuće, gradi tijelo, daje dobru krv, otvoren duh i dar vedrine’, piše Hildegarda.
Modernim je metodama doista dokazano da pir sadrži bogatstvo minerala koji sprječavaju pretjeranu kiselost organizma i štite tijelo od infekcije. Sadrži i veliku količinu složenih ugljikohidrata odnosno vlakana za dobru probavu, a koja daju i energiju našem živčanom sustavu, potiču razvoj i zdravlje prirodnih crijevnih bakterija i poboljšavaju uvjete za optimalan metabolizam. Složeni ugljikohidrati osnova su tijela, duše i duha. Kad ih jedemo, osjećamo se uravnoteženo, mirno, zadovoljniji smo i produktivniji.

Pravilo br. 9

Meso bi trebalo jesti tek nekoliko puta tjedno i to meso od životinja koje jedu travu i sijeno i nemaju previše potomstva. Maslac i vrhnje od kravljeg mlijeka su dobri, ali mlijeko i sir su bolji kozji.

Pravilo br. 10

Ulja: suncokretovo i bučino ulje su dobra ulja, dok je maslinovo ulje ipak ‘lijek’.

 

Komentari