Najpopularnija zimska namirnica idealna je za skidanje kilograma zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrijednosti i sposobnosti da razgrađuje masti i ubrzava metabolizam. Do ravnog trbuha i dva kilograma manje moguće je u tjedan dana!
Kiseli kupus je jedna od onih tradicionalnih zimskih namirnica koja nikada neće nestati s naših tanjura i to zato što je u konzerviranom stanju još zdraviji nego onaj svježi. Kiselo zelje pravi je koktel zdravlja – bogato je vitaminima C, B i K, mineralima, mliječnom kiselinom i balastnim tvarima koji reguliraju probavu i pospješuju izmjenu tvari. I usto je siromašan kalorijama: 100 g kupusa sadrži svega 17 kcal! Stoga je uvijek dobro imati u hladnjaku kiseloga zelja koje ćete konzumirati kuhano i kao salatu.
Blagodati fermentacije:
Probiotičke, odnosno bakterije mliječne kiseline koje se stvaraju fermentacijom soka koji izlazi iz kupusa i štite kiseli kupus od kvarenja, također doprinose i zdravlju. Naime, pomažu u reguliranju probave i održavanju crijevne flore zdravom – jačaju one potrebne bakerije u crijevima da mogu odolijevati onim štetnima. Bakterije mliječne kiseline pomažu i riješiti se nakupljene vode u organizmu.
Vitaminska bomba:
Kiseli kupus je bogat vitaminom B koji je bitan za aktivnu izmjenu masnih tvari u organizmu. Usto, fermentacija mliječne kiseline poboljšava razinu željeza u krvi te potiče stvaranje krvnih stanica. Vitamin C u zelju jača imunitet i dobra je doza zaštite od gripe i infekcija dišnih puteva.
Plan za skidanje kilograma:
U samo tjedan dana dijete s kiselim kupusom uvidjet ćete promjene. Jutro započnite s integralnim pecivom, kriškom sira ili nekoliko žlica svježeg kravljeg sira te kriškom šunke. Ako volite više ugljikohidrate, uzmite šalicu müslija s voćem i nemasnim jogurtom ili kiselim mlijekom. Za ručak odaberite jedno od predloženih jela. Pritom je važno da kupus prije pripreme ne ispirete, jer će tako bitni sastojci otići iz njega. Za večeru jedite kupus kao salatu u raznim kombinacijama: sa sirom, kukuruzom, kuhanim jajima ili omletom. Želite li neku neobičniju varijantu, dodajte mu 1 narezani mango i 100 g pilećih prsa te dresing od 2 žlice ulja i 2 žlice narančina soka.
LAZANJE OD KUPUSA I PANCETE
ZA 4 OSOBE:
1 glavica luka, 2 žlice ulja, 50 g pancete, sol, papar, prstohvat šećera, 1 čajna žličica mažurana, 200 ml povrtnog temeljca, 150 ml vrhnja za kuhanje, ½ žlice omekšalog maslaca, 250 g kiselog zelja, 100 g naribanog sira, 6 kora tijesta za lazanje
1 Luk očistite i narežite na kolutove, a pancetu kratko prepržite na ulju. Dodajte luk i pirjajte pet minuta. Začinite soli, paprom, šećerom i mažuranom. Prelijte zatim špek i luk temeljcem pa vrhnjem, ostavite da prokuha i sklonite sa štednjaka.
2 Lim ili vatrostalnu zdjelu u kojoj ćete peći lazanje namastite. Polovicu dobro ocijeđenog kupusa stavite u lim, preko njega pirjani luk sa špekom te položite tri kore za lazanje. Na njih opet stavite kupus, zatim luk i špek te preostale tri kore za lazanje. Prelijte kore preostalom tekućinom tj. umakom koji je ostao od špeka i luka, zatim naribajte sir.
3 Pecite lazanje u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
SALATA S JABUKAMA I KISELIM KUPUSOM
ZA 4 OSOBE:
2 žlice jabučnog octa, sol, papar, 2 žlice orahova ulja, 2 žlice ulja od sjemenki grožđa, 2 žlice javorova sirupa, 3 manje jabuke, 1 žlica limunova soka, 1 glavica radiča, 75 g oraha u jezgri, 2 komada poriluka, 150 g dimljenog tofua, žlica ulja, 250 g kiselog kupusa
1 Pomiješajte jabučni ocat sa solju, paprom, orahovim i grožđanim uljem i javorovim sirupom i ostavite dresing sa strane.
2 Jabuke narežite na ploške te poprskajte limunovim sokom kako ne bi potamnile. Radič odvojite u listove, operite i narežite na trake. Poriluk operite i ukoso narežite na kolutove.
3 Tofu narežite na kocke te zajedno s orasima kratko popržite na ulju. Prebacite tofu u zdjelu u koju ćete još dodati kiseli kupus, jabuke, poriluk i radič. Sve prelijte dresingom, začinite solju i paprom i lagano promiješajte.
KRUMPIROVI NJOKI S KUPUSOM I ŠPEKOM
ZA 4 OSOBE:
650 g kiselog kupusa (ocijeđenog), 2 glavice luka, 100 g mekanoga dimljenog špeka, 4 žlice ulja, 500 g njoka s krumpirom, sol, papar, muškatni oraščić, malo svježeg peršina
1 Kiseli kupus ostavite nekoliko minuta u cjedilu i zatim ga prevrnite na dvije žlice ulja da omekša. Podlijevajte vodom dok ne bude gotov. Njoke skuhajte kratko u slanoj vodi i ocijedite.
2 Luk očistitite i narežite na tanke ploške, a špek na kockice te stavite u tavu u kojoj ste zagrijali preostalo ulje.
3 Kratko pirjajte špek i luk, te dodajte njoke i nastavite pržiti. Kad njoki dobiju koricu, umiješajte kiselo zelje te začinite solju, paprom i naribanim muškatnim oraščićem. Prije posluživanja jelo pospite sitno nasjeckanim peršinom.
Komentari