Iako je dobra ideja spirulinu dodati u omiljeni smoothie, ne treba stati na tome: ta se iznimno zdrava alga iznenađujuće dobro uklapa u najrazličitija jela
DNEVNA DOZA ZDRAVLJA
Spirulina je takav koncentrat hranjivih tvari (smatra se namirnicom najveće nutritivne gustoće na planetu) da se tvrdi kako bi se moglo živjeti samo na njoj i vodi. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina pa je kompletan izvor bjelančevina, i to lako probavljivih. Više od tisuću studija potvrdilo je zdravstvene koristi spiruline. Među ostalim, jača imunosni sustav, snižava krvni tlak te razinu kolesterola i šećera u krvi, potiče uklanjanje toksina iz organizma, jamči zdrave oči, kožu, kosu i nokte, više energije i veću izdržljivost. Vrlo je bogata vitaminima A, E, K i B-skupine, uključujući vitamin B12, željezom, kalijem, kalcijem, cinkom, magnezijem. Dnevna doza spiruline koja se preporučuje je 2 g do 6 g (1 žličica praha = 3 g spiruline). Važno je da spirulina dolazi iz provjerenog izvora koji jamči da tijekom uzgoja nije kontaminirana toksinima i štetnim mikroorganizmima koji se mogu naći u vodi.
OKUS KOJI SE PAMTI
Mnogima treba neko vrijeme da se nauče na ‘morski’ okus spiruline. Zato, iako ju je najjednostavnije pomiješati s vodom i popiti, većina je radije miješa s ostalim namirnicama. A tu su mogućnosti praktično neograničene jer je prah lako umiješati u smoothieje, preljeve za salatu, namaze (npr. od avokada ili slanutka), juhe, umake… pa čak i slastice. Pritom valja pripaziti da njen okus ne dominira jelom pa ju je bolje dodati manje i postupno te pritom kušati kako se stopila s drugim namirnicama.
PESTO SA SPIRULINOM
POTREBNO VAM JE…
- 100 g svježeg bosiljka
- 50 g rikule
- 50 g oguljenih badema
- 5 žlica maslinova ulja
- svježe iscijeđen sok 1 limuna
- 1 češanj češnjaka
- 1 žličica spirulineNAČIN PRIPREMEListiće bosiljka i rikule natrgajte i stavite u blender. Dodajte bademe, maslinovo ulje, limunov sok i nasjeckan češnjak. Miksajte dok se sastojci ne usitne. Umiješajte spirulinu pa ili odmah upotrijebite za jelo (pomiješajte s kuhanom tjesteninom ili prelijte po povrću) ili stavite u staklenku i do uporabe čuvajte u hladnjaku.
Komentari