U kojoj ste fazi (dijete)?

Je li čovjek uistinu predodređen da funkcionira po nekakvim fazama, periodima i rotacijama namirnica? Ili smo možda ipak stvoreni da i prehrambeno funkcioniramo ujednačeno, u određenoj harmoniji

‘Faza napada’, ‘faza stabilizacije’, ‘faza plovidbe’, ‘faza mirovanja’, ‘faza čišćenja’, ‘faza održavanja’… Sve su to razni nazivi brojnih faza mnogobrojnih koncepata dijeta za mršavljenje. Mogu li toliko biti slobodan, i pitati vas: u kojoj ste vi fazi?

Šalu na stranu, postavlja se pitanje je li čovjek uistinu predodređen da funkcionira po nekakvim fazama, periodima i rotacijama namirnica. Ili smo možda ipak stvoreni da i prehrambeno funkcioniramo ujednačeno, u određenoj harmoniji? Ne kaže li se da je glavni postulat nutricionizma zdrava i uravnotežena prehrana. Gdje je tu uravnoteženost ako danima jedete jednu te istu namirnicu.

UN dijeta, Dukan dijeta i Atkinsonova dijeta samo su dio mozaika u kaosu koji vlada na ovom nereguliranom području, u  prostranstvima dijeta za mršavljenja i prehrane, u području gdje su kolateralne žrtve njihovi konzumenti – obični ljudi. Svi oni postaju žrtve zbog svojeg neuspjeha u ostvarivanju zacrtanih ciljeva, pa se posljedično događaju osobne frustracije ili pak žrtve sa zdravstvenim posljedicama koje nisu posve bezazlene.

Izgleda da svaki pomodarski trend u prehrani, tj. koncept prehrane, mora imati određene faze da bi mogao imati ‘zajednicu’, tj. svoje sljedbenike.

Sindrom Velikog vođe

Sljedbenici su u tim slučajevima oni koji bespogovorno slušaju sve što im njihova Facebook grupa o toj dijeti govori ili pak što neki kolega s druge strane internetske žice nabraja kao dobar ili loš izbor namirnica iz svojeg današnjeg jelovnika. I sve je u redu dok se kilogrami ne počnu vracati ili pak dokad se ne počnu javljati prvi zdravstveni problemi. Naravno, rijetko tko povezuje baš tu dijetu kao uzrok bolesti i promjena u organizmu. Idete li na neku od redukcijskih dijeta, ne čini li vam se pomalo suludo jesti 20 dana samo meso? Ne čini li vam se oprečnim da se opcim postulatom nekog imaginarnog Velikog vođe, samoprozvanog gurua nuricionizma, povrće zabranjuje? I to ne samo jedna vrsta povrća, nego cijela kategorija! Pa makar to bilo ‘samo’ u jednoj fazi dijete, riječ je o suludom pravilu.

Ne čini li vam se malo izvan pameti to što mnoge trendovske redukcijske dijete ne zagovaraju redovitu tjelesnu aktivnost? Dapače, i ne spominju je. Gdje je granica ljudskog razuma i gdje se čovjek napokon prestaje maćehinski ponašati prema svojem tijelu? Ni nakon jako puno godina rada s ljudima u nutricionističkom savjetovalištu uistinu više ne znam odgovor na to pitanje. Možda kada zdravlje uistinu ‘zaškripi’. A tada, nažalost, može biti prekasno.

Tekst: magistar nutricionizma Nenad Bratković, Škola mršavljenja by Nenad Bratković za Lisu
Foto: Profimedia

Komentari