Usvojite male, ali zdrave promjene u pripremi blagdanskih jela!

Prehrana je izvor veselja, ali u božićno vrijeme, kad svi malo pretjerujemo s količinom hrane, male promjene u načinu pripreme jela mogu učiniti čudo za naše zdravlje

Prehrana nas i tijekom blagdana treba veseliti i pružati gastronomski užitak, no da bi ona istovremeno bila i dobra za zdravlje, potrebno ju je malo modi cirati. Primijenite neke od ovih savjeta i tijelo će vam biti zahvalno.

KOLAČI:

Uglavnom se pripremaju na bazi margarina i s puno žumanaca. Transmasne kiseline iz hidrogeniziranog biljnog ulja djeluju nepovoljno na zdravlje, pa je bolja opcija – maslac. No postoje mnogi recepti u kojima se za pripremu biskvita ne dodaju ni margarin ni mnogo žumanaca. Lecitin u žumancu služi kao emulgator, no nije uvijek potrebno pretjerivati s količinom jaja u kolaču. Dodatak oraha daje masnu komponentu, no s dominantno kvalitetnijim mastima (omega-3 i jednostruko nezasićenim masnim kiselinama) nego onima iz margarina ili maslaca za kremu.

MAJONEZA:

U pripremi francuske salate umjesto punomasne majoneze, na raspolaganju postoji i ona light verzija, dok je u idealnom slučaju majonezu moguće napraviti i kod kuće, uz modifikaciju recepta dodavanjem jogurta, čime ona ne gubi na konzistenciji, ali dobiva na nutritivnoj kvaliteti.

ČOKOLADA:

Iako je kakaovac prebogat antioksidansima, kakao maslac u čokoladi i šećer čine ga manje poželjnim. No rogač, neopravdano zaboravljena slatka biljna namirnica, uvelike može zamijeniti čokoladu u pripremi kolača, osobito tzv. tamnih biskvita. Bogat je vlaknima, koja su u kroničnom nedostatku u tipičnoj
blagdanskoj prehrani.

BILJNA VLAKNA:

Uglavnom ih nema u tipičnim obrocima za blagdane. Kao rezultat se javlja ili probava odgođena za nekoliko dana ili pak procesi truljenja, kao i narušena crijevna mikroflora, tzv. disbioza. Uz komad
mesa treba servirati pirjano povrće ili ono svježe, na salatu, ne prepuštajući sve kombinaciji meso + škrob (mlinci, krumpir, tjestenina, kruh, tjestenina itd.) Servirate li gorke biljne namirnice poput prokulica, kelja, brokule, radica i artičoke, omogućit ćete i bolju funkciju jetre i lakše otjecanje žuči, koja nerijetko izaziva brojne probleme nakon prejedanja. Uzimanje probiotičkih jogurta, kefira s manjim udjelom masti te možda i ciljanih koncentriranih dodataka prehrani s probiotičkim bakterijama pomoći će u sprječavanju nastanka mnogih probavnih smetnji. Kombinacija egzotičnog voća, poput papaje i ananasa, omogućava unos ciljanih enzima poput papaina i bromelaina, koji će olakšati probavne procese.

Komentari