Fizioterapeutkinja i ayurvedska savjetnica za prehranu Ivana Petrušić otkriva kojih je to 9 namirnica ključnih za čišćenje organizma od toksina. Predlaže i svakodnevne rituale koji će našem tijelu pomoći da se riješe svega lošeg
Da bismo sretno živjeli i da bi nas naše tijelo što dulje služilo, dovoljno nam je toliko hrane koliko stane u dvije šake. Međutim, takva hrana mora biti cjelovita i lako probavljiva. Kako probavni trakt ima dvije uloge, probavljanje hrane i izbacivanje toksina, nužno je osigurati vrstu hrane koja neće dodatno opterećivati tijelo i produljiti ova dva procesa. Fizioterapeutkinja i ayurvedska savjetnica za prehranu Ivana Petrušić, autorica knjige ’40 dana – Vodič do mentalnog, tjelesnog i duševnog blagostanja’ navodi 9 namirnica koje naziva ‘čarobnima’, a posebno su preporučljive u prvom dijelu čišćenja organizma.
Sedam dana isti rituali
Svako jutro ova ayurvedska stručnjakinja preporučuje istu rutinu: pod jezikom natašte otopite zrnce kamene soli, a potom popijte dvije čaše mlaka vode jednu za drugom. To bi trebalo pročistiti tijelo, tj. osigurati probavu. Važno je napomenuti da treba rabiti vodu pripremljenu prema posebnom receptu (u popisu čarobnih namirnica pod br. 9). Nakon toga pojedite mješavinu od 1 velike žlice masla (gheeja), 1 velike žlice izribanog đumbira, 1 velike žlice limunova soka koju ste zalili mlakom vodom (u količini koja je potrebna da sve to progutate). Svaki dan, sedam dana, ponavljajte istu proceduru, s time da prvi dan pojedite jednu žlicu mješavine masla, đumbira i limunova soka, drugi dvije, treći tri… i tako sve do sedmog dana. I večer ima svoje rituale: ako idete na spavanje u 22 sata, iza 18 sati ne biste trebali ništa više jesti. Ako vas prije spavanja uhvati glad, Ivana savjetuje da pojedete žličicu meda i zalijete mlakom vodom. Prije spavanja preporučuje se i kupanje u vrućoj vodi kako biste pospješili znojenje. Nakon kupanja, nauljite se vrućim sezamovim uljem. Također, prije spavanja uzmite jednu žličicu triphala praha s toplom vodom. To ponavljajte sedam dana.
JEDAN DETOKSIKACIJSKI AYURVEDSKI RUČAK
Sastojci:
• 2 šalice basmati riže
• 1 šalica mungo graha (potopite ga preko noći)
• kockica svježeg đumbira (izribati oko 2 cm)
• 2 žlice masla
• 1/2 žličice kurkume
• 1/2 žličice praha korijandra
• 1/2 žličice praha kumina
• 1/2 žličice sjemena kumina
•1/2 žličice sjemena gorušice
• malo soli (može himalajska)
Postupak: Operite rižu i mungo grah pod mlazom vode dok se voda ne razbistri. Dodajte oko osam šalica vode. Kuhajte zajedno poklopljeno na laganoj vatri dok riža i grah ne omekšaju. Maslo stavite na tavicu i dodajte sve začine. Kratko popržite dok ne počnu otpuštati mirise. Ovu mješavinu dodajte u gotovu rižu i mungo grah. Posolite prije jela (a ne tijekom kuhanja)! Ovo jedite svaki puta kada ste gladni tijekom dana.
9 ČAROBNIH NAMIRNICA ZA ČIŠĆENJE TIJELA
MASLO (GHEE):
pojačava probavnu vatru, smanjuje toplinu i upalne procese u tijelu, smiruje nadutost (česta pojava kod detoksikacije).
ĐUMBIR: izvlači otrove iz organizma, uzima se s medom, limunom i kamenom soli.
KAMENA SOL: lakša i bolja za probavu od drugih soli, stimulira probavne sokove, izvlači toksine.
MED: iako sladak, čisti kanale kojima prolazi hrana, no ne smije ga se zagrijavati, jer tada postaje otrovan.
MUNGO GRAH: djeluje blagotvorno na jetru, lako je probavljiv te se smatra odličnom proteinskom hranom bogatom vitaminima i mineralima.
BASMATI RIŽA: stimulira probavnu vatru, a njezina sluz obnavlja želudac, pomaže tijelu da se riješi otrova
LIMUN: pročišćava krv, jedna žlica limunova soka i jedna žlica meda otopljeni u mlakoj vodi djeluju izvrsno kod poremećaja prekomjerne tjelesne težine i kod povišenog kolesterola.
TRIPHALA PRAH: uzeti jednu žličicu prije spavanja (djeluje blagotvorno i laksativno na probavu).
VODA: možete je piti puno, a biti dehidrirani. Zato je najbolje ujutro zrno kamene soli otopiti pod jezikom i zaliti mlakom vodom – to djeluje na propusnost stanične membrane i osigurava da tekućina doista i dođe do stanica. Voda uvijek mora biti mlaka, prema toploj, a nikako hladna. Napravite ‘posebnu’ vodu: uzmite tri litre vode i stavite kuhati. Kuhajte dok ne ispari do pola. To je vaša dnevna doza ‘posebne’ vode koju popijte tijekom dana.
Komentari