Zašto naše tijelo traži samo najbolje?

Uzimanje dodataka prehrani postalo je gotovo poput dnevne higijene, svojevrsna kompenzacija za nezdravi stil života, no u moru svega što se na tržištu nudi, što odabrati? Što ako nemamo deficit vitamina i minerala, a patimo od manjka energije, probavnih tegoba, usporenog metabolizma...?

U današnjem zahtjevnom svijetu naša su tijela izložena mnogobrojnim štetnim utjecajima pa se moramo više truditi kako bismo ostali zdravi i u formi. Pravilna prehrana i tjelovježba univerzalan su lijek i najbolja prevencija bolesti – na to nas stalno upozorava i Svjetska zdravstvena organizacija. No može li se takav ‘koncept’ lako uklopiti u brzi ritam modernog stila života. I je li dovoljan? Uzimanje dodataka prehrani postalo je gotovo poput dnevne higijene, svojevrsna kompenzacija za nezdravi stil života, no što odabrati u moru svega što se nudi na tržištu i i je li to uopće dovoljno?

Većina dodataka bazira se na vitaminima i mineralima koji bi trebali nadoknaditi deficit prehrambenih tvari. Ali imamo li doista deficit? Kako možemo znati koji su nutrijenti za nas pravi? Uzimanje dodataka prehrani može biti opasno ako je nekontrolirano i na svoju ruku, osobito ako imamo nisku razinu energije, spor metabolizam, probavne probleme…, jer tijelo ne može apsorbirati dodatke prehrani ako istovremeno pati od ovih poremećaja (podaci kažu kako čak 70% ljudi ima probavne poremećaje!).

Snaga fermentacije

‘Postoji 100% prirodna drevna metoda koja transformira sirovo povrće ne samo očuvavši hranjive tvari, već se one lako probavljaju i apsorbiraju u vašem tijelu: fermentacija mliječnom kiselinom. Ljudi već tisućama godina koriste fermentaciju bakterijama mliječne kiseline kao način konzerviranja hrane. Određene bakterije transformiraju hranu proizvodeći mliječnu kiselinu, a ona zbog svoje velike kiselosti djeluje kao prirodni konzervans. U takvoj se okolini ne mogu množiti štetne bakterije. Ali to nije sve: fermentirana hrana zapravo sadrži veće količine vitamina nego originalne namirnice! Enzimi se razgrađuju, količina antioksidansa se povećava, a probavljivost se poboljšava’, pojašnjava Claudia Vigier, francuska naturopatica.

Najčešće vrste hrane koje se pripremaju ovom vrstom fermentacije su kiseli kupus, jogurt i korejski kimchi. Imajući to na umu, pokojni farmaceut i biokemičar dr. Hans Niedermaier razvio je nakon višegodišnjeg istraživanja patentirani proces kaskadne fermentacije. Svježe organsko voće, povrće i orašasti plodovi fermentiraju se tijekom 8 tjedana u višefaznom procesu. Ova jedinstvena dinamička fermentacija razgrađuje sve namirnice na njihove manje jedinice, sve do molekula i čini ih odmah raspoloživima tijelu. A tijekom procesa eliminiraju se svi potencijalni alergeni dok su enzimi razgrađeni i dostupni. Brojna istraživanja pokazala su kako ti kaskadno fermentirani prirodni koncentrati snaže probavni sustav, oslobađaju tijelo suvišne kiselosti, tj. ponovno ga vraćaju u ravnotežu, potpomažu rad jetre i bubrega kao glavnih ‘čistača’ tijela, snaže imunosni sustav…

Zdrava crijeva

Kako bismo bili zdravi i vitalni te imali snažan imunitet, prvenstveno moramo imati zdrava crijeva. Dvije komponente – uravnotežena crijevna flora (prisutnost korisnih bakterija) i zdrava crijevna sluznica – osigurat će bezbrižnu probavu. Probava bi trebala biti proces koji niti ne osjećamo – trebao bi se jednostavno događati. Ali za većinu ljudi vrijeme nakon obroka je bolno i zamorno! Osim toga, podaci kažu kako većina ljudi upravo zbog načina života ima kiselo tijelo, a simptomi takvog stanja su kronični umor, upale, alergije i dakako probavni poremećaji. Mnogi bolesnici odu iz liječničke ordinacije bez objašnjenja svojih problema i s lijekovima koji liječe samo simptome. Odgovor često leži u kiselo-lužnatoj ravnoteži tijela. Svi možemo poremetiti ovu važnu ravnotežu ako jedemo previše mesa i rafiniranog šećera, ako smo pod prevelikim stresom, ne vježbamo dovoljno ili pušimo – a to su samo neki od uzroka. Kaskadno fermentirani prirodni koncentrati djeluju tako da pomažu tijelu riješiti se viška kiseline i stimuliraju sustav enzima odgovoran za eliminaciju drugih toksina u tijelu. Kad je o imunitetu riječ, njegova je uloga da nas zaštiti od određenih bakterija, virusa i kanceroznih promjena.

Kako spriječiti oksidativni stres?

Obrambeni kapacitet ovog sustava usporava se starenjem, no njegovu djelotvornost usporit će i previše kiselosti i probavnih problema pa će tijelo reagirati upalom. Naime, upala je način na koji se imunosni sustav bori protiv bakterija i također sanira oštećenja u tijelu, ali uz nezdrav stil života ili poremećen enzimski sustav, upala može postati kronična i stoga štetna. Kronična upala ima svoju ulogu u mnogim bolestima poput karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, autoimunih bolesti i kroničnih probavnih problema. Upala postaje kronična kada su određeni glasnici/messengeri imunosnog sustava inaktivni ili preaktivni i kada tijelu nedostaje antioksidansa. Kaskadno fermentirani prirodni koncentrati sadrže mnoge sekundarne biljne metabolite koji djeluju kao antioksidansi koji sprječavaju opasan ‘oksidativni stres’ koji šteti stanicama i remeti enzimsku aktivnost. Dakle, želite li biti zdravi morate voditi zdrav lifestyle, a to – zbog svega što se s hranom događa proteklih dana i što nam ne daje garanciju da je ono što jedemo doista i zdravo – podrazumijeva i odabir kvalitetnih ‘pomagača’ koji će našim stanicama dati energiju. ‘Kaskadno fermentirani prirodni koncentrati odlaze izravno u stanice kako bi regenerirali i zaštitili proizvodnju energije, nemaju štetnih interakcija s drugim lijekovima ili dodacima prehrani, rizik od alergija je gotovo nikakav, a mogu ih uzimati svi’, pojasnila je Claudia Vigier.

Komentari