Zašto više od 90% željeza iz hrane nikada ne dospije u krv?

Kako bi naš organizam što bolje iskoristio željezo, nije važno samo pravilno se hraniti i konzumirati namirnice bogate ovih nutrijentom, nego je bitno i kako to činimo, tj. što s čim kombiniramo. Upoznajte moćan par koji liječi slabokrvnost, manjak energije, umor, bezvoljnost...

Više od 90 posto željeza kojeg hranom unosimo u organizam nikada ne dospije u krv, tj. ne iskoristi se, zbog čega je iznimno važno, uz hranu bogatu željezom, unositi i nutrijente – prije svega vitamin C – koji potiču njegovu apsorpciju. Već se dugo priča o snažnoj vezi između željeza i vitamina C, pa smo, primjerice, mogli čuti kako je uz blitvu, špinat ili neko drugo zeleno povrće uvijek dobro popiti čašu svježe iscijeđene limunade. No priča o željezu i, posljedično, slabokrvnosti, koja nastaje zbog njegova manjka, nije nimalo jednostavna kako bi se na prvi pogled moglo činiti, jer anemija može uzrokovati brojne tegobe i uvelike smanjiti kvalitetu života svakog pojedinca. U posljednje vrijeme sve je više ljudi koji pate od anemije, a brz način života, nedovoljno vremena da se posvetimo sebi na pravi način i, naravno, pogrešna prehrana glavni su krivci za to što nemamo energije, što se brzo umaramo, što smo bljedoliki… No to su samo simptomi blage anemije, jer ne liječimo li je na vrijeme, ona može dovesti i do problema sa srcem i trajno ugroziti zdravlje.

“Anemija uzrokovana manjkom željeza je stanje organizma koje rezultira brojnim objektivnim smetanja, prije svega narušenom razinom energije i zadihanošću te čak i opasnim posljedicama ako se ne liječi. Uz željezo se u crvenim krvnim stanicama veže kisik, koji život znači. Pazeći na prehranu kod anemije, nerijetko se samo vodi računa o unosu namirnica bogatih željezom, pri čemu se zapostavlja činjenica da je za apsorpciju željeza prijeko potreban i vitamin C. Jedan od najboljih prirodnih izvora vitamina C, koji se u posljednje vrijeme više istražuje, jest acerola, koja uz pomoć avonoida iz aronije pomaže u poboljšanju krvne slike i prehrambenoj strategiji povećanja razina željeza u krvi”, objašnjava mag. nutricionizma Nenad Bratković.

Opskrba tijela kisikom

Anemija je najčešća bolest krvi koja nastaje zbog nedostatka crvenih krvnih stanica koje su odgovorne za opskrbu stanica našeg tijela kisikom. Iako ju je jednostavno dijagnosticirati – najobičnijim krvnim testom, nerijetko se događa da ljudi svoj stalni umor, opću slabost i malaksalost pripisuju svemu drugome samo ne slabokrvnosti, pa se ‘liječe’ kojekakvim načinima umjesto da jednostavno promijene način prehrane i opskrbe se vitaminom C. Kad je riječ o anemiji, prehrana doista ima važnu ulogu, no pogrešno mislimo kako bismo trebali jesti što više namirnica biljnog podrijetla. Istina je kako je upravo meso, i to ono crveno, najbolji izvor željeza. Zato bi prehrana vegetarijanaca trebala biti osobito bogata vitaminom C, kako bi se željezo iz tamnozelenog lisnatog povrća bolje iskoristilo. Bogat izvor željeza su i iznutrice, gljive, jaja (osobito žumanca), tuna, sušeno voće, općenito morski plodovi… Slabokrvnim osobama preporučuje se i smanjiti unos kave, čaja i gaziranih pića, jer sadrže tanin koji sprečava apsorpciju željeza u organizmu

Tekst: Danijela Petrov
Foto: Profimedia

Komentari