Začetnica bio uzgoja u Hrvatskoj Zlata Nanić podijelila je s nama tradicionalne i pomalo zaboravljene recepte bez šećera, mlijeka, jaja... i svega drugoga bez čega nam se danas čini da ne znamo kuhati. Za početak vam donosimo onaj za ljetnu juhu od krastavaca ili tikvica
U želji da pomogne sebi i riješi svoje zdravstvene tegobe, Zlata Nanić još je davne 1975. počela saditi svoj biovrt. Ono što je danas trend, ona prakticira već desetljećima pa s pravom možemo reći da je začetnica bio trenda u Hrvatskoj. Iako je svoje eko imanje prije nekoliko godina prodala, u Malinskoj na Krku gdje je njezina ljetna baza, uredila je svoj mali vrt u kojem uzgaja sve povrće i puno voća.
‘Danas sve više ljudi želi znati što jede pa se mnogi odlučuju za vlastiti uzgoj, makar i na balkonu. Često me ljudi nazivaju zbog prirodnog sjemena jer i dalje, makar i u malom vrtu u Malinskoj, uzgajam vlastito sjeme. Idem na razmjene sjemenja gdje usput dijelim i savjete. Neizmjerno me veseli što na sve strane niču urbani vrtovi, što mnogi iznajmljuju ili kupuju komad zemlje, što se udružuju oni koji imaju zemlju s onima koji nemaju… Najvažnije je da svi žele uzgajati bez kemije’, kaže Zlata te napominje kako i najzdraviji uzgoj nije dovoljan sam po sebi. Naime, zravo uzgojeno povrće treba znati i zdravo pripremiti za jelo. Tako je Zlata prije 20-ak godina objavila i knjigu ‘Jela od ljekovitog bilja’, a nakon toga još tri knjige recepata za zdravlje: ‘Naša tradicijska jela na zdraviji način’, ‘Prirodna zimnica’ (bez konzervansa, octa šećera) i ‘Kolači za zdravlje'( bez jaja, mlijeka, šećera, čokolade). Za nas je izdvojila neke od recepata, a mi ćemo vam ih otkrivati u nastavcima…
Ljetna juha od krastavaca ili tikvica
SASTOJCI:
• 1 veći krastavac
• dvije žlice sjeckanog mladog luka
• dvije žlice sjeckanog kopra
• sol
• limunov sok ili umeboshi ili jabučni ocat ili jogurt
• 2-3 žlice zobenih pahuljica, peršinov list
Priprema:
1 Zobene pahuljice skuhajte i ohladite ili samo duže namačite. Krastavac izrežite na kockice (odaberite prirodno uzgojene, pa ih nećete morati guliti) i sve zajedno izmiksajte. Možete dodati kiseli krastavac narezan na kockice ili kockice prženog kruha.
2 Umjesto krastavca može se koristiti tikvica ili patišon. Ako je starija, treba je oguliti i odstraniti sjemenke, a mlade se miksaju s korom i košticama. Ova juha se ne kuha i servira se hladna.
Komentari