Na što trebate pripaziti kako biste izbjegli ozljede na treningu

Vježbanje je sastavni dio brige za zdravlje, no ako se izvodi nestručno, može uzrokovati brojne ozljede. I fitness centri mogu biti zone ‘opasnog življenja’

Svaka šesta nenamjerna ozljeda povezana je s tjelesnom aktivnošću u slobodno vrijeme, pokazuju europska istraživanja. Vježbanje je sastavni dio brige za zdravlje, no ako se izvodi nestručno, može uzrokovati brojne ozljede. Većina sportskih ozljeda, upozorava prof. Marijo Baković s KIF-a, događa se na donjim ekstremitetima, a najzastupljenije su: istegnuće ligamenata i mišića, rupture ligamenata i mišića, iščašenje koljena ili gležnja, rupture meniska i kronične upale tetiva. Iako se najviše ozljeda dogodi kod timskih sportova, i fitness centri mogu biti opasna mjesta. Evo nekoliko pravila prevencije:

• Kvalitetno zagrijavanje mora biti zastupljeno u uvodnom dijelu treninga. Najbolje je lagano trčanje, hodanje na pokretnoj traci ili vježbanje na nekom drugom aerobnom trenažeru (steper, bicikl, veslački ergometar i slično). Takvu aktivnost treba koristiti između 5 i 15 minuta kako bi se tijelo adekvatno zagrijalo i bilo spremnije na opterećenja u glavnom dijelu vježbanja.
Izbjegavajte utege te više koristite opterećenja na trenažerima, a vježbe poput čučnjeva, sklekova, iskoraka i slično izvodite s opterećenjem vlastitog tijela.
• Izbjegavajte vježbe za koje je potrebna brza mišićna kontrakcija i dobro tehničko predznanje kao što su primjerice trzaj, nabačaj i različite vrste skokova.
• Trening je potrebno završiti laganim 5-minutnim rastrčavanjem ili hodanjem te istezanjem ponajprije onih mišićnih skupina koje su bile opterećene treningom.

Komentari