Donosimo vam recept Gabriele Ključe, Hrvatice iz Sarajeva i gastro blogerice, kako biste i vi kod kuće priredili pravu sarajevsku slatku gozbu
Ako pratite gastro scenu, bilo domaću ili onu inozemnu, zasigurno vam je ime Gabriela Ključe već poznato. Jer, umjetnica je to s posebnim darom za profinjenost, estetiku i čisti hedonizam u trenucima kad razmišlja o hrani i kad ju priprema. Osim toga, i vlasnica je prvog gastrobloga u Bosni i Hercegovini ‘Kod Gabriele‘, o kojoj smo već pisali te objavljivali njezine originalne recepte. A njima je već osvojila srca i najzahtjevnijih gurmana poput Svetog Oca, pape Franje i glumačke zvijezde Roberta de Nira.
Stoga ni ne čudi da nam je toliko teško odabrati jednu deliciju u njezinoj raznolikoj mirisnoj čaroliji. Ipak, njezina čokoladna rapsodija zvana ‘Gabriela’, učinila nam se kao idealna slastica u ovo blagdansko vrijeme, kojom možete očarati i najzahtjevnija nepca, vaših najmilijih i prijatelja. K tome ćete još sretniji i veseliji ući u novu 2017., ukoliko ju pripremite uoči novogodišnje noći. Jer upravo takav učinak, sigurni smo, imat će i ovi pomno i precizno odabrani sastojci Gabrieline čokoladne torte. Dašak Mediterana kroz najbolje sorte maslinovog ulja u tijestu tradicionalne čokoladne torte bez glutena, pažljivo birani organski bademi i tostirani lješnjaci za puniji okus, rastopljena najfinija visokokvalitetna čokolada i za poseban pečat i doživljaj – zlatni prah cimeta.
Vrijeme je da i vi pokušate napraviti tortu, koju tako vješto stvaraju Gabrieline ‘čarobne’ ruke!
Sastojci:
150 g blanširanih badema
180 g blanširanih tostiranih lješnjaka
8 jaja (razdvojeni bjelanca od žumanaca)
180 g smeđeg šećera
1 žlica meda od kadulje
liker od ruže
prstohvat cvijeta soli
prstohvat cimeta
prstohvat sode bikarbone
1 dcl ekstra djevičanskog maslinovog ulja
300 g pirea od šumskog voća
100 g kakaa
230 g tamne čokolade
1,5 dcl vrhnja za kuhanje
Priprema:
Žumanca i šećer pjenasto mutiti, dodati cimet, med, maslinovo ulje, pire šumskog voća, kakao, liker od ruže, sodu bikabonu. Bjelanca pjenasto mutiti i dodati im mljevene bademe i lješnjake. Obje smjese ručno sjediniti i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva uz obvezan podložak papira za pečenje (30 min).
Kad se biskvit ohladi preliti ga ganache kremom koju ste dobili od blago ugrijane čokolade i vrhnja za kuhanje. Ukrasiti poškrpljenim laticima likera od ruže.
Nek’ Nova Godine počne uz miris i okus Gabrieline čokoladne poruke ljubavi!
Komentari