Glumici Kate Winslet jaja spremljena na ovaj način omiljeno su jelo
Prema legendi, dvoje aristokrata iz New Yorka, gospodin i gospođa Benedict, svake su subote na doručak odlazili u restoran. Jednog su dana poželjeli pojesti nešto posve drugačije i posebno, a kuhar je za njig spremio tzv. Jaja Benedict.
Sastojci za 4 osobe:
- 50 g mladog špinata
- sol
- 270 g maslaca
- 1 ljutika
- po 1 grančica estragona i
- peršina
- 4 zrna papra
- 1 lovorov list
- 5 žlica vinskog octa
- 10 žlica bijelog vina
- 4 žumanca
- malo soka od limuna
- papar
- šećer
- 4 peciva za tost
- 4 ploške kuhane šunke
- 4 jaja
1 Špinat kratko blanširajte u slanoj vodi pa ocijedite. Rastopite 250 g maslaca. Nasjeckajte ljutiku, dodajte 3 žlice vode, začinsko bilje, začine, 3 žlice octa i bijelo vino te reducirajte za 2/3. Potom propasirajte i kremasto pomiješajte sa žumancima u posudi uronjenoj u vruću vodu. Maknite iz posude s vodom te umiješajte maslac. Začinite solju, paprom, sokom od limuna i šećerom.
2 Zakuhajte puno vode i preostali ocat te smanjite vatru. U meuvremenu tostirajte peciva pa premažite preostalim maslacem. Svako nadjenite šunkom i špinatom.
3 Vodu promiješajte drškom žlice da nastane vrtlog. Stavite unutra jedno po jedno jaje te ostavite da se grije oko 3 minute dok se ne stvrdne. Izvadite i ocijedite. Poslužite pecivo s jajem i umakom.
Foto: Profimedia
Komentari