Doznajte sve o Pavlovoj torti, uključujući i jednostavan recept kako biste ju mogli napraviti sami
Ruska balerina Ana Pavlova (1881.-1931.) nastupala je na mnogim svjetskim pozornicama, izvodeći glavne uloge ‘Trnoružice’, “’Labuđeg jezera’…, a jedna od najljepših njenih izvedbi bila je ‘Smrt labuda’ uz glazbu C. Saint-Saënsa (rusija.hr).
Prema jednim biografima, za turneje po Australiji kuhar je baš za nju pripremio tortu sa, za Europljane čudnim voćem. Prema drugima bila je to turneja po New Zelandu. U svakom slučaju, torta je trebala biti sve što i Ana Pavlova – prozračna i lagana.
U nastavku vam donosimo recept za najbolju Pavlovu tortu, onu gastroblogerice Željke Gulan.
5 bjelanjaka
1 vanilin šećer
250 g šećera u prahu
4 žlice gusnela
1 žličica octa bijelog
Bjelanjke istući u snijeg, dodati postepeno vanilin šećer, šećer u prahu uz miješanje i na kraju gusnel s malo šećera i octa. Pripremljenu smjesu istresti na papir za pečenje i napraviti krug s neravnim rubovima. Peći na 120 stupnjeva oko 90 minuta.
Preporuka: nakon što se bjelanjci istuku, šećere dodavati ručno jer u protivnom sve splasne.
Beze koru premazati šlagom (koristite vrhnje za šlag 1/2l) – staviti u njega šećera po želji i pola vrećice šlagfixa. Bitno je da šlag ne izradite ‘do kraja’ nego da ipak ima ‘mekšu teksturu’.
Ono ‘čudno voće’ iz povijesti bilo je – tropsko voće. Možete koristiti i šumsko voće, čak i smrznuto, koje pak prethodno trebate otopiti, te mu dodati tri žlice šećera, imiješati ga, ocijediti i preliti preko torte.
U slast!
Tekst i foto: Recepti by Gulan, Profimedia
Komentari