U tradicionalnom američkom kolaču od čokolade koji sve veću popularnost uživa i kod nas, mogu uživati i oni kojima smeta gluten
Slasni brownie mnogima je jedna od prvih asocijacija na Ameriku. Jednostavan, ali ukusan kolač od jedva nekoliko sastojaka počeo se u američkim kuhinjama spravljati još krajem 19. stoljeća, a danas uživa popularnost u ostatku svijeta. Postoji niz priča o tome kako je ustvari nastao brownie, a jedna od njih kaže kako je domaćica radeći čokoladnu tortu zaboravila u nju staviti prašak za pecivo, pa se biskvit nije digao, nego je ostao ravan. No, to se gostima svidjelo i ‘rođen’ je brownie. Danas postoji niz varijanti ovog kolača pa tako i onaj bez glutena, čime je omogućeno svima kojima smeta gluten, da uživaju u njegovu okusu, koji nije bitno različit od klasičnog brownieja. Vrijeme je da ga isprobate!
Sastojci:
3 jaja
85 g šećera
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
2 žlice kakaa
½ čajna žlica praška za pecivo
2 čajne žlice maslaca (ulja) od kokosa
130 g tamne čokolade
65 g rižina brašna
50 g mljevenih badema
prstohvat soli
Priprema:
1. Uključite pećnicu na 175 °C i namastite lim za pečenje.
2. Pomiješajte jaja, šećer, vaniliju, sol, maslac te dodajte dio otopljene čokolade a zatim i ostale sastojke – rižino brašno, bademe, prašak za pecivo i kakao koje ste prethodno sve promiješali. Ostatak čokolade nasjeckajte na komadiće – dio dodajte smjesi, a dio pospite po tijestu izlivenom u lim.
3. Pecite kolač od 18 do 25 minuta.
Komentari