Donosimo vam recept gastro blogerice iz Sarajeva, Gabriele Ključe, koji morate probati
Bundeva, tikva, buča – carica jeseni, kraljica gurmana. Bucmasta, sočna, raskošna, narančasta, slatkasta i niskokalorična – u jesen ne zaobilazi trpezu mnogih domova. Pečena, kuhana, pasirana, u varivima i u slatkoj odori, obožavana je od svakog nepca. Nakon otkrića Amerike stiže iz Meksika te zbog svoje izdašnosti stoljećima puni tanjure i slovi kao hrana siromašnih, a danas je prava delicija.
Bundeva osim svog jestivog ploda posjeduje i vrlo hranjive sjemenke koja su baza tradicionalne meksičke kuhinje iz kojih se dobiva bučino ulje izuzetnog orašastog okusa i posebne arome. Od kore do sjemenke – Argenta, Turkinja, Napolitana, Hokaido, Butternut – bilo koja, svaka je sorta čarobna.
Konzumirajući loptastu ljepoticu pojačava nam se lučenje hormona sreće i uzbuđenja, pripisuju joj se afrodizijačka svojstva, stoga isprobajte ovaj čaroban i lagan recept za savijaču.
Sastojci:
500 g kora za savijače (primjerice domaće integralne)
500 g bundeve
150 g sjecaknih poprženih lješnjaka
120 g smeđeg nerafiniranog šećera
120 g mljevenog maka
bourbon vanilija
Priprema:
Bundevu izribajte, dodajte sjeckane popržene lješnjake, smeđi šećer, mljeveni mak i bourbon vaniliju. Smjesu promiješajte. Pripremite po dvije kore, napunite ih slatkastom smjesom od bundeve i zarolajte. Savijače slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponovite koliko namirnica imate. Mirisne rolade pecite na 180 stupnjeva 40 minuta. Kad se ohladi ili još mlaku poškropite šećerom u prahu kojeg prethodno obogatite prstohvatom bourbon vanilije.
Komentari