Dumbina kuhinja osvojit će vas na prvo kušanje, naravno samo ako isprobate recepte Ivana Dumančića Dumbe
Užurbana svakodnevica nerijetko nas natjera da jedemo usput i pojedemo svašta. Za većinu zaposlenih osoba prava je sreća pronaći vrijeme za pripremu obroka kod kuće, zbog čega su ‘ljudi s pregačama’ sve više na cijeni. I dok je kuhanje u prošlom stoljeću većinom bilo rezervirano za žene, domaćice, a recepti su se uglavnom prenosili s generacije na generaciju, danas je sve više onih koji će vas svojim gastro delicijama teško ostaviti ravnodušnima. Jedan od takvih je i Ivan Dumančić iz Osijeka, čija će vam tzv. Dumbina kuhinja, definitivno dati ideju kako svako jelo učiniti zanimljivijim i kako improvizacija u kuhinji može polučiti ukusne rezultate. A kad tome dodamo i vizualni dojam, rast zazubica bit će zagarantiran.
‘Prvo se jede očima’, govori nam gastro bloger i veliki zaljubljenik u kuhanje Ivan Dumančić Dumba, koji se upravo zato uvijek pozabavi prezentacijom svakog svog jela pa čak i onda kada ga priprema samo za sebe. A priprema ih, kako kaže, otkad zna za sebe. ‘Zapravo se uopće ne sjećam perioda koji nisam provodio u kuhinji. Uvijek sam gledao baku i mamu dok kuhaju i od njih sam jako puno naučio, no isprobavao sam svašta iz brojnih kuharica, s interneta…
San o malom obiteljskom restoranu
Nakon osnovne škole poželio sam se školovati za kuhara, no roditelji nisu bili oduševljeni tom mojom idejom, smatrali su to hirom te sam upisao srednju ekonomsku školu, a zatim i ekomonski fakultet. No sve to vrijeme sam kuhao sve bolje i bolje, jer bitno je stalno trenirati, baš kao i u sportu!’, govori nam Dumba, kako već generacijama zovu muškarce u njegovoj obitelji. I upravo je po tom nadimku nazvao svoj blog te Instagram i Facebook profile na kojima redovito objavljuje sve ono što pripremi. No nije tako bilo oduvijek. Naime, isprva je svojim slatkim i slanim jelima oduševljavao članove obitelji i prijatelje, no prije otprilike šest mjeseci započeo je i s javnim objavama. ‘Za sve je kriva moja sestra koja se zaposlila u agenciji koja se bavi social marketingom. Upravo me ona nagovorila da otvorim profile na društvenim mrežama i danas brojim više od tri tisuće pratitelja’, govori nam Dumba te ističe kako bi jednoga dana volio živjeti od kuhanja, a san mu je otvoriti mali restoran u svom rodnom Osijeku. Ovaj 32-godišnji suprug i otac jednoipolgodišnje curice Rite do tada će svojim specijalitetima uveseljavati nepca svojih najmilijih, koji, govori nam, uvijek rado pojedu sve što im pripremi.
‘Supruga nije ni najmanje zahtjevna kad je o hrani riječ, a kćerkica je još premalenapa sve što tata skuha i pojede. Kod kuće sam većinom ja taj koji kuha, mada i supruga zna oduševiti nekim svojim specijalitetima. Oboje smo veliki gurmani pa i kada kuham ja, rado mi pomaže i pritom oboje uživamo. A Rita, i ona voli biti sa mnom kada kuham, voli u svemu sudjelovati i sve vidjeti. Najdraže joj je viriti u pećnicu i vikati ‘tata peče’’, priča nam Ivan koji uživa kuhati i za prijatelje.
Kuhanje s užitkom
‘Često na vikendici za ekipu pravim čobanac, fiš paprikaš, roštilj i kotlovinu. Kad smo na moru, rado bacim ribu na gradele ili skuham brodet ili neki morski rižoto. No kad se skupi manje društvo, u intimnijoj atmosferi, uživam u spravljanju slijedova i isprobavanju novih recepata’, govori nam. A on sam ne može se odlučiti za to koje mu je jelo najomiljenije. ‘Svako ono koje mi uspije’, smije se te dodaje: ‘S obzirom na to da sam samouk, lagao bih kada bih rekao da je svako jelo koje napravim perfektno. No moram se pohvaliti kako mi još nijedno nije završilo u kanti za smeće’. Iako više favorizira slana jela od slatkih, Dumba se rado okuša u pripremi slastica pa je tako za prvi rođendan svoje djevojčice napravio slasnu tortu od čokolade, koja je vrlo brzo ‘nestala’.
Moćna hrvatska gastronomska scena
Inspiraciju za svoje gastro delicije pronalazi u jelima poznatih kuhara kao što su Jacques Pepin, Anthony Bourdain, Jamie Oliver i Adria Ferran. A kako je imao priliku dosta putovati, rado se laća pripreme nekih internacionalih jela. ‘Proputovao sam većinu europskih zemalja i isprobao brojna fenomenalna jela koja su na mene ostavila dojam. Uživam u jednostavnosti jela talijanske kuhinje, pikantnosti meksičke i azijske kuhinje, no najviše volim pripremati jela s naših prostora. Mislim da Hrvatska ima izuzetnu gastronomsku scenu koja bi mogla i trebala biti jedan od glavnih prepoznatljivih značajki naše zemlje’, govori Dumba uvjeravajući nas da mu kuhanje nikada ne može dosaditi i da svaki put iznova uživa u stvaranju jela za koja postoji pravilo kojeg se svi moraju držati. ‘Prvo se fotka, a onda kuša’, smije se ovaj zaljubljenik u gastronomiju te se rado sjeća nekih svojih početaka.
‘Prije nekih 15-ak godina, mog je oca usred noći probudio miris dinstanog luka. Kako sam iz izlaska došao gladan, umjesto da si putem do doma kupim burek poput ostalih ili pak na brzinu napravim sendvič, odlučio sam si pripremiti rižoto s plodovima mora. Kad je tata u četiri ujutro ušao u kuhinju onako pospan, samo me u čudu pogledao, odmahnuo rukom i promrmljao: ‘Ma ti nisi normalan’. Posve suprotno reagirala je njegova nekadašnja djevojka, a danas supruga Daria, koju je upravo kuhanjem i osvojio.
Komentari