Super zdravi, hranjivi i ukusni avokado spremite na posve novi način, koristeći ga u slasticama. Dok se vi pitate kakvog su okusa ta slatka jela, mi vam već nudimo tri zanimljiva recepta
Jeste li kada probali avokado u slatkim jelima? Iako spada među voće, možda vam je uopće teško i zamisliti da ovu zdravu namirnicu možete upotrijebiti u desertima. Osim u salatama, umacima i namazima, avokado se izvrsno snalazi u kolačima, kremama, sladoledu… Ako ste ljubitelj avokada, vrijeme je da i sami isprobate neki slatki recept s njim.
Sorbet od avokada
Sastojci (za 4 do 6 osoba):
1/8 l soka od naranče, 80 g smeđeg šećera, 1 limeta, 1 bjelanjak, 1 zreli avokado, 100 ml soka od grožđa, 3 žlice sitno nasjeckane svježe mente
Priprema:
Sok od naranče kuhajte sa 60 g šećera dok ne dobijete sirup. Limetu operite, posušite i naribajte njezinu koricu te iscjedite sok.
Avokado prepolovite, odstranite košticu. ‘Meso’ izvadite pomoću žlice, narežite na kockice i pomiješajte sa ribanom limetom i sirupom te štapnim mikserom pretvorite u kašu. Bjelanjak čvrsto umutite, dodajte preostali smeđi šećer i nastavite mutiti. Pomiješajte kašu od avokada, sok od grožđa i svježu mentu te lagano kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu stavite u plitku metalnu zdjelu i stavite na pet sati u zamrzivač. Svakih pola sata promiješajte sorbet.
Krema od avokada i datulja
Sastojci (za 4 osobe):
12 datulja, 2 avokada, 1 čajna žlica javorova sirupa, 1 čajna žlica limunova soka, 200 g jagoda
Priprema:
Datulje grubo nasjeckajte i ostavite potopljene u vrućoj vodi oko 30 minuta. Procijedite ih, a vodu u kojoj su se natapale ostavite sa strane. Avokado prepolovite, izvadite košticu i odstranite koru. ‘Meso’ narežite na kocke i zajedno s datuljama pretvorite štapnim mikserom u kašu. Kako bi smjesa bila konzistentnija, dodajte malo vode u kojoj su se natapale datulje. Smjesu pomiješajte s javorovim sirupom, raspodijelite po zdjelicama ili čašama te ukrasite svježim jagodama. Stavite u hladnjak minimalno 1 sat da se krema ohladi.
Brownie s avokadom
Sastojci (za 12 osoba):
2 avokada, 300 g tamne čokolade, 200 g šećera, 2 jaja, 90 g brašna, 20 g kakaaa, ½ vrećice praška za pecivo, prstohvat soli, 3 žlice repičina ulja
Za preljev: 1 avokado, 1 štapić vanilije, sok od 1 limete, 100 g šećera u prahu
Priprema:
Pećnicu uključite da se zagrije na 170 stupnjeva, a na pleh (dim. 20×20) položite papir za pečenje. Avokado ogulite i odstranite košticu, a ‘meso’ zdrobite s vilicom da dobijete glatku smjesu. 220 g čokolade nasjeckajte i otopite na pari te ju dodajte u zdjelu sa zgnječenim avokadom. Izmiksajte avokado i čokoladu te umiješajte šećer, jaja i ulje. Brašno, kakao, prašak za pecivo i sol pomiješajte i lagano dodavajte u biskvitnu smjesu. Na kraju dodajte preostalu čokoladu koju ste grubo nasjeckali.
Izlijte tijesto u pleh i pecite 25 do 30 minuta. Kada se kolač ohladi, stavite na njega preljev ili to možete učiniti prilikom posluživanja.
Preljev napravite tako da iscijedite sok od limete i dodate avokadu koji ste prethodno izvadili košticu, ogulili i narezali na kocke. Sa štapnim mikserom pretvorite smjesu u kašu. Dodajte šećer u prahu i promiješajte.
Komentari