Salatu Cezar birajte kao osvježavajuć obrok, koji potječe od prije stotinjak godina i to ni manje ni više nego iz Meksika
Caesar Cardini živio je od 1896. – 1956., rođen je u Italiji te je preselio u Ameriku na početku Prvog svjetskog rata. U Meksiku je otvorio talijanski restoran, tik do granice s SAD-om i to zato što se tamo (za razliku od SAD-a) u tom razdoblju Prohibicije, smio konzumirati alkohol. Na Dan nezavisnosti 1924. u njegov je restoran pristigo jako puno gostiju te je Cardini, kojem je ponestalo sastojaka, pred gostima napravio salatu u koju je stavio pomalo od svega što je još imao: zelenu salatu, krutone, parmezana, jaja, maslinovo ulje, limunov sok, crni papar i Worchestershire umak kojeg je stavio u salatu tek kad ju je donio na stol te zaradio ovacije i oduševljenje gostiju.
Salata je vrlo brzo postala popularna u cijelome svijetu, a postoje mnoge varijacije na njegov recept.
Sastojci za 4 osobe:
- 3 ploške tosta
- 75 g dimljene slanine
- 5 žlica maslinova ulja
- 1 velika glavica rimske zelene salate
- 1 češanj češnjaka
- 1 žličica soka od limuna
- ½ žličice senfa
- 1 žličica umaka worcester
- 1 žumance
- sol, papar
- šećer
- 3 žlice naribanog parmezana
1 Otklonite koricu sa tosta te narežite meki dio na kockice. Hrskavo popržite nasjeckanu slaninu na 1 žlici ulja u tavi. Stavite na kuhinjski papir da se ocijedi. Na masnoći od prženja popržite kockice tosta pa ih stavite na kuhinjski papir da se ocijede.
2 Očistite i operite salatu, a potom natrgajte na komade velicine zalogaja. Oljuštite češnjak pa kremasto izmiksajte zajedno sa 4 žlice ulja, sokom od limuna, senfom, umakom worcester te žumancem. Začinite solju, paprom i prstohvatom šećera.
3 Pomiješajte salatu s dressingom pa poslužite na tanjure. Pospite kockicama kruha i parmezanom.
Foto: Profimedia
Komentari