Tradicionalna Štruklijada u Krapinskim Toplicama

Osma zagorska Štruklijada najavljena je za subotu 14. svibnja u Vodenom parku Aquae Vivae u Krapinskim Toplicama

Priprema tradicijskog jela zagorski domaći štrukli podrazumijeva posebno umijeće gotovo svake domaćice s područja Hrvatskog zagorja. Zagorski kraj prava je riznica neobičnih poslastica koju su silom prilika i siromaštva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima. Štrukli se mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peči, a poslužuju se kao juha, predjelo, desert, glavno jelo i samostalno malo jelo.

štrukle

Svaki dio ovog područja ima svoju verziju i svoj način pripreme štrukli. Pripremaju se tako da se, kod svih varijanti, vučeno tijesto puni kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja, potom se savija i zatim stavi peči. Na taj su se način štrukli spremali u starim zagorskim domaćinstvima pred više stotina godina te ovo jelo niti u jednoj sličnoj varijanti nije poznato u svijetu. U doba kada dozrije povrće, mlade tikve i buće, radi se i tradicionalna bućnica, kao varijanta štrukli, a postoje još i varijante od maka i repe. Ovisno o nadjevu, štrukli se nazivaju sirni štrukli, tikvači, makači i štrukli z repom.

štrukle štrukle

A kako uistinu izgleda priprema štrukli, moći će se uvjeriti svi oni koji u subotu 14. svibnja dođu u Krapinske Toplice, točnije u Vodeni park Aquae Vivae od 15 sati. Naime, upravo tamo će se održati ovogodišnja Štruklijada, a voditeljica programa bit će Doris Pinčić Rogoznica. Riječ je tradicionalnoj županijskoj manifestaciji čiji je osnovni cilj promocija te zaštita zagorskih štrukli, kao tradicionalnog zagorskog jela i prepoznatljivog brenda Zagorja. Izložbeno natjecateljski karakter manifestacije privlači brojne ugostitelje koji žele prezentirati svoje umijeće spravljanja zagorskih štrukli te se izboriti za titulu prvih štrukla Zagorja, dok donatorski karakter manifestacije privlači brojne posjetitelje koji osim što imaju priliku isprobati najbolje zagorske štrukle, pomažu i rad humanitarnih udruga s područja Krapinsko – zagorske županije.

Po završetku manifestacije, Trnje Live Acoustic- zabavljat će goste od 18 sati, a na nogometnom igralištu posjetitelje očekuju animacije uz ‘Zagorca’, balon na vrući zrak. Ove godine za titulu najboljih štrukli Zagorja nadmeću se 24 zagorska restorana, agroturizama, hotela, toplica i pekarnica. Ova jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela koje ima oznaku zaštite nematerijalnog kulturnog dobra a održava se osmi put.

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli, za koje već sada postoji mnoštvo receptura, počet će kao kulinarski show u kojem će učenici SŠ Zabok i SŠ Pregrada odmjeriti snage. Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima ali i vidjeti sam način pripreme.

Tijekom dva tjedna prije i poslije Štruklijade, odnosno u razdoblju 06.  do 22. svibnja u 14 ugostiteljskih objekata odvijat će se i promotivna akcija s popustom od 50% na zagorske štrukle.

 

Komentari