Kako odabrati idealan puder

Kako kompaktnim puderom prikriti nepravilnosti, čemu doista služe mat puderi, komu se preporučuju highlighteri... Brojne su ‘nepoznanice’ vezane uz rumenila, bronzere i puderaste (čvrste) strukture, a mi vam otkrivamo sve njihove tajne

Od rumenila do bronzera, od mineralnih do transparentnih pudera… Čini nam se da je na tržištu bezbroj proizvoda u formi pudera i svaki dan stižu neke inovacije. I dok svi volimo u svakodnevnom životu imati nekoliko opcija na raspolaganju, u ovoj prici postoji jedan problem – ako ni sami ne znate razliku između pojedinih preparata, kako ćete znati i na koji se način koriste? Zato smo za savjete upitali stručnjakinje, Maru Culjak i Luciju Juroš (predavačice na JL Style Beauty Academy), koje su nam otkrile sve vizažističke tajne puderastih struktura i kako ih pravilno primjenjivati u isticanju naše ljepote.

Mineralni puderi

Mineralni puderi su najfi nije obraeni puderi s najvećim udjelom pigmenata, čak i do 100 posto. Zbog sastava su pogodni za svaki tip kože jer su lagani i štite kožu od vanjskih utjecaja, ostavljajući
svjež i ugodan dojam na licu. Bilo da su u kamenu ili prahu, nanose se u suhom ili u mokrom nanosu i imaju srednju do dobru moć pokrivanja, mogu se nanositi preko tekuće ili kremaste podloge kao finiš cijelom make-upu ili samostalno kao lagana podloga za svaki dan. Nanosi se gustim kistom od prirodne dlake po mogućnosti ravno rezanim, i to kružnim pokretima kako bi se boja lijepo i ravnomjerno raspodijelila po licu.

Kompakti puderi

To su visokopigmentirani puderi nešto jače teksture, visoke moći pokrivanja i s mat efektom. Na tržištu su najčešće u prešanoj varijanti s priloženim aplikatorom u maloj pudrijeri – upravo stoga da bi se make-up tijekom dana mogao bilo gdje lako popraviti u nekoliko poteza i da bi bio praktičan za nošenje. Dolaze u velikom rasponu nijansi kako bi se prilagodili tonu kože i podloge, a odgovaraju svim tipovima kože, a ponajviše masnoj koži i koži sklonoj nepravilnostima zbog izvrsne moći prekrivanja. Uobičajeno za ovu vrstu pudera jest to što uglavnom sadrže apsorbirajuće tvari pa uklanjaju suvišni sjaj s lica. Nanosi se kistom ili spužvastim aplikatorom ili manjim i preciznijim aplikatorima preko korektora da bi potpuno sakrili nepravilnosti

Puderi s highlight efektom

To su puderi u prahu ili kamenu, a na tržištu su uglavnom highlighteri (osvjetljivači) sa sjajnim česticama od watershine (vodeni sjaj) efekta pa sve do srebrnih i sjajnih pudera. No postoje i mat varijante kojima je svrha decentno osvijetliti lice. Inače, ovakva vrsta pudera sa sjajnim česticama koristi se za osvjetljavanje ili naglašavanje dijelova lica, te postizanje glamuroznog efekta. Uglavnom su svi izrađeni od hipoalergenih materijala jer se koristi i oko očiju i kutova usana te tako dolaze u kontakt sa sluznicom. Nanose se nešto manjim i preciznijim kistom na strateške dijelove lica, koje želimo istaknuti i naglasiti te ih učiniti blistavijima.

Mat puderi

To su puderi s velikim udjelom pigmenta, bez dodatka sjajnih čestica i nešto solidnijom obradom od transparentnih i mineralnih, a mogu biti u prahu ili kamenu, odnosno kompaktno prešani. Koriste se za matiranje make-upa ili samostalno, a osnovna namjena takvih kompaktnih pudera uglavnom je pogodna za masnu ili čak izrazito masnu kožu jer setira i fiksira make-up i time ga čini dugotrajnijim. Istodobno, oni skupljaju višak sebuma koji se luči iz masnije kože. Nanose se na čitavo lice: mekanom spužvicom, puff erom ili kistom.

Transparentni puderi

To su puderi s iznimno fino obrađenim mikročesticama koji uglavnom ne dodaju boju licu, odnosno nemaju veliku moć pokrivanja, nego ostavljaju tanki prozirni sloj na koži. Njihova je funkcija setiranje, odnosno fiksiranje kompletnog make-upa i vrlo blago matiranje. Pogodni su za suhu i normalnu kožu, a rjeđe za masnu. Nanose se u tankom sloju velikim kistom od prirodne dlake ili mekanim pufferima od prirodnih vlakana.

Bronzeri

Ovi kompaktni puderi posebnih tonova na koži ostavljaju trag preplanulosti. Mogu biti sa sjajnim česticama ili mat, a koriste se nakon make-upa, na mjestima na kojima inače najviše potamnimo. Dolaze u različitim tonovima, od najsvjetlije zlatne pa sve do brončanosmeđih i zagasitih. Takvim puderima može se pristupiti vrlo kreativno jer pružaju beskonacne mogućnosti i načine aplikacije, a mogu se nanositi na cijelo tijelo: za sjenčanje određenih dijelova lica ili tijela ili samo kapaka. Moguće je koristiti i cijeli niz aplikatora, ovisno o željenom efektu.

Rumenilo

Rumenila su visokopigmentirani puderi u kompaktnoj ili prah varijanti, za razliku od pudera za cijelo lice. Finije su obrađeni s većim udjelom intezivne boje jer im je svrha da osvježe i naglase obraze. Dolaze u tonovima koji tradicionalno odgovaraju takvim zahtjevima, od breskvastih i ružičastih, do zahtjevnijih boja đumbira i fuksije ili brončano zlatnih. Takvim rumenilima korigiramo cijelo lice i stvaramo efekt svježeg i mladolikog izgleda te vizualno podižemo i oblikujemo obraze. Nijedan make-up nije potpun bez rumenila! Nanosi se u malim količinama, sloj preko sloja, i to kistovima od prirodne dlake ili manjim aplikatorima za precizniji efekt za, primjerice, modna snimanja ili revije. Za svaki dan se preporučuju prirodni nježno ružičasti ili zemljani tonovi.

Komentari