Nakon duge zime trbuščić bi ponovno trebalo dovesti u red. Nema problema! Samo je potrebno tijelo prebaciti u program sagorijevanja masnoća
Prvo je pravilo doručkovati, a sat vremena nakon što ste kvalitetnim obrokom pokrenuli tijelo, možete krenuti sa sportskim programom. Želite li maksimizirati topljenje viška masnoća s bokova i trbuha, potrebno je za početak osloboditi tijelo svih nakupljenih ugljikohidrata, što ćete postići upravo sportskom aktivnošću i to treningom s intervalima. Izmjenom intenziteta napora i odmaranja potiče se vrlo intenzivna izmjena tvari koja će potrajati još satima poslije treninga, čak i kada se budete već opet opušteni odmarali na kauču i gledali svoju omiljenu seriju. Ovaj trik počeli su koristiti bodybuilderi kako bi neposredno pred natjecanja izgubili i posljednji gram masnoća te svom tijelu i mišićima dali savršenu definiciju. Vrlo brzo je uspješan princip preuzet i u drugim sportovima. Isprobajte ga i vi i rezultat će vas sigurno iznenaditi. Nakon što ste uspješno izdržali prvi dan, drugi ćete započeti proteinskim doručkom i nastaviti s proteinima jer će to dodatno potaknuti topljenje masnoća.
Drugi dan ćete sportski program već lakše izdržati. Ponovno pođite na trčanje ili vozite bicikl u trajanju od 30 minuta. Neka aktivnost bude takvog intenziteta da bez problema možete razgovarati, ako ste u društvu. Ako ste sami, morali biste imati toliko daha da možete i pjevušiti. Budući da su ugljikohidrati ipak važni za funkcioniranje tijela, drže nas dugo sitima i čine nas sretnima, poslije sportskog programa možete si priuštiti i obrok s tjesteninom. To je mala nagrada za uspješno odrađen zadatak. Najveća nagrada, međutim, tek slijedi sljedeće jutro kad stanete na vagu.
Sportski program
Trčanje ili vožnja bicikla
• 10 minuta lagano vrtite pedale ili trčite
• 5 minuta pojačajte intenzitet trčanja ili pedaliranja
• 10 minuta u intervalima od 2 minute izmjenjujte lagano trčanje/bicikliranje te zatim intenzivno (maksimalno koliko možete) trčanje/bicikliranje
• 10 minuta opušteno hodajte ili vozite bicikl
Program prehrane
Doručak: smoothie, müsli ili zobene pahuljice sa šakom svježeg voća. Tu je i slana varijanta: integralni krekeri sa svježim kravljim sirom i začinskim biljem.
Ručak: prvi dan je na redu ‘Proteinski booster’ – losos sa špinatom, a drugi dan ‘Za dobro raspoloženje’ – puretina s tjesteninom.
Večera: prvu večer smijete pojesti omlet (ili dva jaja na oko). Drugi dan završava zelenom salatom s paprikom, krastavcem, rajčicom i fetom. Začinite solju, uljem i octom.
Snack: jednom na dan smijete zgriješiti: 1 tvrdo kuhano jaje, 10 badema, šaka bundevinih ili suncokretovih koštica.
Smoothie od manga i mrkve
Za 4 porcije: 400 g manga, 200 g mrkve, 150 g groža, 3 žlice limunovog soka, 100 ml vode
Mango i mrkvu narežite na manje komade te ih izmiksajte zajedno s grožđem (kojem izvadite koštice), limunovim sokom i vodom.
Po porciji: 80 kcal
Losos sa špinatom
Za 2 porcije: 2 odreska lososa (po komadu 120 g), 1
žlica limunovog soka, sol, papar, 2 žlice ulja, 400 g
špinata, 1 ljutika, muškatni oraščić
Zagrijte pećnicu na 120 stupnjeva. Lim obložite papirom
za pečenje. Losos nakapajte limunovim sokom i začinite.
Zagrijte 1 žlicu ulja u tavici. Pržite losos na srednjoj vatri
na strani kože oko 5 minuta, okrenite te pržite još 1 minutu.
Premjestite losos na lim i ostavite ga u zagrijanoj pećnici
još 10 minuta. Špinat operite, ocistite i dobro ocijedite. Ostatak ulja zagrijte u loncu i pirjajte nasjeckanu ljutiku. Dodajte špinat
i pirjajte dok ne povene. Začinite solju, paprom i muškatnim
oraščićem. Na tanjur stavite špinat, a na njega losos.
Po porciji: 244 kcal
Puretina sa širokim rezancima i povrćem
Za 2 porcije: ½ vezice rikole (oko 30 g), 10 g pinjola,
20 g parmezana, 100 g mini rajčice, ½ luka, 2 pureća
odreska, sol, papar, 1 žlica malinova ulja, 20 ml vrhnja
za kuhanje, 50 ml pilećeg temeljca, 100 g širokih
rezanaca
Rikolu nasjeckajte na sitno, zajedno s pinjolima. Parmezan
naribajte i dodajte pinjolima i rikoli. Rajčice prepolovite, a
luk nasjeckajte. Meso začinite i ispecite na tavici s uljem.
Izvadite meso iz tavice. Luk i rajčicu pržite na istom ulju,
zalijte vrhnjem za kuhanje i temeljcem. Zakuhajte, začinite
i ostavite na toplom. Tjesteninu skuhajte prema uputama
na pakiranju, ocijedite i u nju umiješajte umak s rajčicom.
Mješavinu rikole, pinjola i parmezana raspodijelite na odreske,
zapecite ih kratko u pećnici (oko 3 minute) te ih raspodijelite
na tjesteninu.
Po porciji: 450 kcal
Komentari