Doručak je presudan u procesu mršavljenja

Prvi jutarnji obrok presudan je za kontrolu tjelesne težine. No osim što nas preskakanje doručka deblja, što je i znanstveno dokazano, to je i ozbiljna prijetnja zdravlju i energiji. Naše ideje za doručak ‘razoružat’ će sve izgovore

Oni koji doručkuju svaki dan brže će izgubiti kilograme od onih koji preskaču prvi jutranji obrok. Također, onima koji su uspjeli dovesti liniju u red, kilogrami se neće vratiti ili će se vraćati sporije ako obilno doručkuju. Naime, znanstvenici koji su proučavali vezu između konzumiranja doručka i dijete, došli su do zaključka da je doručak presudan u procesu mršavljenja te da bismo u tom prvom jutarnjem obroku trebali pojesti najviše hrane, odnosno od 600 do 800 kalorija, dok je – usporedbe radi – za ručak i večeru dozvoljeno unijeti po 300 kalorija. Proteini, cjelovite žitarice, zdrave masnoće i voće, ono je što treba uključivati zdrav doručak, tvrdi dr. Daniele Jakobowich, autorica vrlo popularne knjige ‘The Big Breakfast Diet’. Ona je provela istraživanje na gotovo 100 pretilih žena. Dio žena iz istraživanja dobivao je niskokalorični doručak, dok su druge obilno doručkovale. Nakon osam mjeseci analizirala je rezultate i ostala šokirana, jer su žene s obilnim doručkom izgubile 21% tjelesne
težine, a ove druge koje su manje jele, samo 4,5%. Zašto se to događa?

Tijelu treba energija kako bi se razbudilo. Stručnjaci preporučuju da doručak treba ‘odraditi’ već 15 minuta nakon ustajanja. Kad tijelo dobije energiju i sve tvari koje su mu potrebne za normalno funkcioniranje, ono će znati da je sve u redu i neće biti potrebe za ‘dizanjem uzbune’. U suprotnom, ako tijelo ne dobije ‘gorivo’, ono će ga početi crpiti iz svojih zaliha, ali ne iz onih iz kojih bismo mi to htjeli (iz masnoća), već iz mišića.

Ako nešto ne pojedemo, javlja se osjećaj gladi, pa ćemo u prvom idućem obroku pojesti količinski više hrane koju će tijelo u potpunosti pohraniti (ovaj puta u masnoće) kako bi stvorilo zalihe i na neki se način samo zaštitilo.

Još jedna navika mnogih ne ide u prilog mršavljenju, a to je ritual ispijanja kave na prazan želudac. Kava je stimulans koji tjera naše tijelo na brže radi, a ako mu ne damo energiju tj. hranu, ono neće imati potrebno ‘gorivo’, pa će ga, sada još brže zbog kave, uzimati iz mišića. Rezultat: slaba muskulatura, mlohava koža, nakupljanje kilograma i masnih jastučića na kritičnim točkama i povećanje obujma.

Nije se samo dr. Jakobowich bavila utjecajem doručka na vitkost. Nedavno američko istraživanje The National Weight Control Registry potvrdilo je kako je većina od 3000 osoba, koliko ih je sudjelovalo u pokusu, izgubilo kilograme (u prosjeku 14 kilograma), ali i održalo postignutu tjelesnu težinu barem godinu dana. Čak 78% njih doručkovalo je svakodnevno, a gotovo 90% najmanje pet dana u tjednu. Objašnjenja su opet gotovo identična: doručak smanjuje glad tijekom ostatka dana, dok preskakanje remeti rad inzulina, što povećava taloženje masnog tkiva. Nadalje, ako tijelu odmah nakon buđenja osiguramo potrebnu energiju, mišići će imati više snage, pa će biti i aktivniji, dok ćemo se u protivnom osjećati tromo te ćemo izbjegavati bilo kakvu fizičku aktivnost.

Što podrazumijeva dobar doručak?

Većina istraživanja slažu se kako dobar doručak svakako uključuje mlijeko i mliječne proizvode, jer su najbolji izvor proteina i kalcija. Raznovrsna prehrana podrazumijeva unos nutrijenata iz svih skupina namirnica, pa tako i ugljikohidrate. Mliječnom proizvodu dakle svakako pridružite kvalitetan kruh ili pahuljice kao izvor kompleksnih ugljikohidrata, a sve na kraju zaokružite vitaminima i mineralima iz kakvog prirodnog soka ili voćke. Na popisu zdravih namirnica za doručak nalaze se i kuhana jaja, orašasti plodovi te svježi sir.

Čak 40% djece ne doručkuje!

Čak 40% djece ne doručkuje, kažu podaci. Kako bi podigli svijest o važnosti prvog jutarnjeg obroka za rast, razvoj, koncentraciju, produktivnost…, u 16 zagrebačkih osnovnih škola trenutačno se provodi program ‘Petica – igrom do zdravlja’, tj. kampanja #doručakza5. Tijekom kampanje učenici osmišljavaju svoj zdravi doručak u školi, a najbolje recepte pripremaju s kuharima u školskim kuhinjama. Cilj je potaknuti ih na razmišljanje o važnosti doručka te pobuditi u njima maštu koju će iskazati kroz recepte. Svi roditelji koji se žele uključiti u kampanju, slike doručka mogu slati na Facebook stranicu PETICA – igrom do zdravlja ili na Instagram @petica_igromdo zdravlja te ih označiti s #doručakza5. Svakog petka autori najmaštovitijih fotografija i recepata bit će nagrađeni.

Komentari