Po doručku se poznaje dan!

Stručnjaci za prehranu uvijek iznova govore o važnosti doručka ističući kako je riječ o najvažnijem dnevnom obroku

Istraživanja pokazuju da 30 do 50 posto ljudi ne doručkuje. Neki se opravdavaju nedostatkom vremena, drugi nedostatkom apetita ujutro, a neki su pak uvjereni u to da će preskakanjem doručka uštedjeti na kalorijama. No upravo se tu krije zamka jer kad jako ogladne skloni su tijekom dana pojesti više nego oni koji doručkuju, a glad ih često navede i na to da biraju nezdravu hranu. Zbog toga se u istraživanjima redovito ustanovljuje da osobe koje doručkuju
imaju manje kilograma od onih koji ne jedu prvi dnevni obrok. Osim što su ‘otporni’ na napadaje gladi i odolijevaju nutritivno bezvrijednoj hrani, oni koji doručkuju imaju općenito kvalitetniju prehranu, s većim udjelom zdravih hranjivih tvari, vitamina i minerala, bolju koncentraciju i više energije te su općenito aktivniji i produktivniji. Budući da im je zahvaljujući zdravom doručku razina
šećera u krvi stabilna, dobre su volje cijelo vrijeme do ručka – za razliku od onih koji su do ručka već nervozni od gladi.

Doručkovanje je važno i za održavanje optimalnog funkcioniranja metabolizma; gladovanje ga, s druge strane, usporava pa se sagorijeva manje kalorija, što ga čini kontraproduktivnim i štetnim za zdravlje.

Sve te koristi što su ustanovljene istraživanjima neće donijeti bilo kakav doručak, a osobito ne namirnice pune nezdravih masnoća i šećera. Štoviše, od teškog, masnog doručka mogli biste se osjećati tromo i bezvoljno. U većini studija koje su dovele u vezu  doručkovanje i zdravu kontrolu tjelesne težine doručak se sastojao od bjelančevina i/ili cjelovitih žitarica. Stoga se vrijedi malo potruditi oko planiranja doručka – što će dobro doći u svakodnevnoj jutarnjoj strci. Stručnjaci savjetuju da se to čini ovako: najprije po skupinama namirnica zapišite one koje imate kod kuće i/ili koje volite jesti (skupine su žitarice, voće, povrće, mahunarke/orašasti plodovi/meso te mlijeko i mliječni proizvodi). Potom se poigrajte kombiniranjem namirnica iz najmanje tri skupine, kreirajući tako zdrav i uravnotežen doručak. Isplanirate li tako doručke za cijeli radni tjedan, više nikad nećete na posao otići gladni.

Tekst: Patricia Lucija Tomasović
Foto: Profimedia

Komentari