Kako mali ‘fitness’ grijesi utječu na naše zdravlje i formu?

Svi znamo pravila kojih bismo se trebali držati dok vježbamo. No koliko je preskakanje rastezanja ili sladoled prije vježbanja zaista štetan za našu formu i zdravlje? Odgovori bi vas mogli iznenaditi

Neki ‘grijesi’ koje svi činimo su vrlo očiti. Prežderavanje masnom hranom ili pretjerano uživanje u alkoholu iako smo na posebnom režimu prehrane? Kasnonoćni posjeti hladnjaku? Sjedilački način života? Znate da to nije dobro i svjesni ste da takve navike morate mijenjati. No što je s cijelim nizom malih ‘grijeha’ koje svi činimo i o kojima ne razmišljamo previše, a koji ipak utječu na naše zdravlje i formu? Kako biste izbjegli nedoumice, doznajte što se smije, a što nikako ne smije raditi želite li biti u formi.

1 PRESKAČETE RASTEZANJE PRIJE I POSLIJE TRENINGA

U redu, neće vam se ništa dogoditi ako ste u žurbi i niste odradili istezanje prije ili poslije treninga jednom ili dva puta. No ako vam preskakanje istezanja uđe u naviku, to može dovesti do ozbiljnih problema. Istezanje mišića prije samog treninga nužno je zbog aktivacije mišića, boljih rezultata i smanjenja rizika od ozljeda. Istezanje nakon treninga pomaže u opuštanju mišića i potiče proces obnove u tijelu. Ako ste u stisci s vremenom, radije preskočite istezanje nakon treninga, a obavezno se istegnite prije. Dovoljna je minuta trčanja na mjestu s podizanjem koljena što je više mogu
će prema prsima i peta prema stražnjici te desetak iskoraka kako biste zagrijali mišiće nogu i stražnjice.

2. ZANEMARUJETE VODU TIJEKOM TRENINGA

Ne, ne i ne! Ako ne vodite računa o dovoljnom unosu vode tijekom treninga, lako ćete dehidrirati i brže se umarati. Pogotovo ako se bavite nekom aktivnosti koja zahtijeva pojačano znojenje poput visoko intenzivnog treninga, trčanja pa čak i plivanja. Voda vam pomaže zadržati visoku razinu energije i izdržljivosti. Unosite li tekućinu redovito tijekom treninga, vaši će mišići imati dovoljno energije za stezanje i rastezanje, a elektroliti u krvi lakše će regulirati vašu tjelesnu temperaturu. Ako niste sigurni koliko piti, poslužite se jednostavnom formulom: pola litre tekućine (vode ili sportskog pića) sat vremena prije napornog treninga i do pola litre tijekom aktivnosti zbog kojih se najviše znojite.

SAVJET PROFESIONALACA: Kad pijete vodu, uzimajte velike gutljaje. Naime, što je veći gutljaj, to će prije napustiti želudac i doći do mišića. Pijete li male gutljaje, duže će vam trebati da popijete istu količinu vode, a imat ćete i osjećaj da vam ‘stoji’ u želucu.

3 UVIJEK NAKON TRENINGA SVRATITE NA SMOOTHIE ILI FRAPE

Odradili ste još jedan naporan trening i sad se želite nagraditi nekom poslasticom? Nemojte! Posežete li nakon treninga za finim smoothiejem, vjerojatno u tijelo unosite više kalorija no što ste ih potrošili vježbanjem. Naime, smoothie iz trgovine ili restorana brze prehrane, koliko god bio ukusan i pun voća, često je i pun šećera pa njegova kalorijska vrijednost nerijetko premašuje 400 kalorija.
Ako se baš želite nagraditi ukusnim smoothiejem, napravite ga sami kod kuće kako biste točno znali što sadrži. Najbolji su oni koji imaju jednak udio voća i povrća te sadrže i nekakav protein poput sirutke.

4 UZELI STE SI PAUZU OD VJEŽBANJA

Nemojte se zabrinjavati ako ste odlučili preskočiti trening ovaj tjedan. Nekoliko dana pauze neće vam naškoditi. No pazite da se taj tjedan ne pretvori u dva ili tri. Naime, nakon dva tjedna gubimo izdržljivost, a nakon četiri snagu i mišiće. Čak i ako zbog drugih obaveza ne možete odvojiti vrijeme za redovan trening, pokušajte svakodnevno vježbati barem 10-15 minuta u svojoj dnevnoj sobi. Na internetu možete pronaći čitav niz videa koji će vas motivirati da se pokrenete i odvojite desetak minuta za vježbu.

5 POSEGNULI STE ZA FAST FOODOM

Jedan obrok brze hrane u inače uravnoteženoj i zdravoj prehrani neće vam naštetiti. Uostalom, stručnjaci savjetuju da si ponekad priuštimo i onu hranu koju inače ne konzumiramo kako bismo zadovoljili želju. Neki čak kažu kako bismo prilikom planiranja zdra-
vih obroka jedan dan (ili jedan obrok) trebali predvidjeti za ‘varanje’ odnosno konzumaciju one hrane koja nam je inače ‘zabranjena’. Istraživanja su pokazala da se ljudima, ako imaju određen dan za varanje, puno lakše držati planirane prehrane. I još jedna napomena – kad jedete ‘zabranjenu’ hranu, nemojte je samo ‘udahnuti’. Uzmite si vremena i uživajte. Dulje ćete biti zadovoljni i sretni.

 

 

 

Komentari