Skakanje na trampolinu učinkovitije je i od trčanja

Vježbanje na trampolinu pogodno je za sve dobne skupine, podjednako i za muškarce i žene, bez obzira na fizičku kondiciju. Doda li se tomu da je skakanjem na mini trampolinu moguće sagorjeti i do 405 kalorija u 30 minuta te da su NASA-ina istraživanja pokazala da je čak 68% učinkovitije od trčanja... što vam još treba da biste počeli s ovom aktivnošću

Zašto bi svatko tko se želi baviti nekim oblikom rekreacije trebao znati za vježbanje na mini trampolinu? Vježbanje na elastičnoj podlozi mini trampolina, promjera jedan metar, nije novi mondeni oblik vježbanja, nego rekreacija poznata još iz 70-ih godina prošlog stoljeća, kada je i NASA provela istraživanje o dobrobiti vježbanja na mini trampolinu i rehabilitacijskoj ulozi tog rekvizita. Osamdesetih godina ‘skakanje’ je postalo vrlo popularno i u SAD-u. Već tada su se isticale prednosti takvog vježbanja zbog stimulacije limfe i imunosnog sustava te važnosti u rehabilitaciji nakon ozljeda jer elastičnost podloge apsorbira čak 85 posto šoka koje bi tijelo inače iskusilo. Da trening nije nimalo lak, svjedoči činjenica da je moguće sagorjeti i do 405 kalorija u 30 minuta! NASA-ina istraživanja pak pokazala su da je 68 posto učinkovitije od trčanja, koje ujedno i vrlo brzo našteti kukovima i koljenima ako nemamo pravilnu tehniku vježbanja. Valentina Santini, osnivačica i idejna začetnica Fit&Fun mini trampolin programa vježbanja, velika je obožavateljica pilatesa, koji smatra najzdravijim i temeljnim oblikom vježbanja pa je odlučila spojiti te dvije ljubavi u jednu i osmisliti trening koji će pogodovati svima. Upravo zato trening na mini trampolinu pogoduje onima koji se žele dobro oznojiti i ‘ispucati’ višak energije, steći kondiciju te oblikovati tijelo obraćajući pozornost na pravilno držanje, jačanje ‘core’ mišića i ispravno disanje, ali i rekreativcima koji žele zdrav način vježbanja bez straha od nuspojava, poput bolova i ozljeda. Osobitost ovog treninga je u tome što jača inače zanemarene mišiće, poput mišića stopala – tzv. stabilizatora (s obzirom na to da se trenira bez tenisica). Pogodan je za sve dobne skupine, podjednako i za muškarce i žene, bez obzira na fizičku kondiciju. Prva polovica treninga radi na aerobnom sustavu, gdje se laganim skakanjem stječe kondicija, tope masne naslage, potiče cirkulacija i pokreće limfni sustav, koji izbacuje toksine iz tijela. Vertikalne sile kod skokova naizmjence otvaraju i zatvaraju limfne zaliske, mijenjaju stanični tlak i tako čiste organizam još dugo nakon vježbanja. Svaka stanica ima dobrobiti od skakanja i zato se ovakvo vježbanje zove i stanična tjelovježba. Sa sigurnošću možemo reći da takva vrsta treninga potiče veliku potrošnju masnih stanica i učinkovito skida suvišne kilograme, oblikuje tijelo i uklanja celulit. Drugi dio treninga sastoji se od vježbi na samom tramptijela. Na mini trampolinu cijelo tijelo podvrgnuto je harmoničnim vibracijama od glave do stopala bez pretjeranog opterećivanja zglobova. Trening je podijeljen na stupnjeve kako bi bio pogodan za sve.

Level 1 Basic namijenjen je onima koji se prvi put susreću s trampolinom, nemaju kondicije, dugo nisu ništa trenirali, žele smršavjeti, steći kondiciju i oblikovati svoje tijelo. Ovaj trening preporučujemo svim rekreativcima, a posebno onima koji ne smiju vježbati na tvrdoj podlozi zbog ozljeda koljena, kralježnice, kukova i svima onima s nekoliko kilograma viška. Treninzi na mini trampolinu osobito su dobri za mame, kojima se preporučuje da počnu vježbati tri mjeseca nakon porođaja. Skakanje ima isti učinak kao i Kegelove vježbe, još produktivnije radi na mobilnosti zdjelice i jačanju zdjeličnog pojasa i trbušnih mišića (što osigurava kontrolu nad mokrenjem i defekacijom, koja se nakon porođaja često poremeti). Osobita je dobrobit ovog vježbanja za žene jer su mišići i ostale meke strukture u abdomenu i zdjeličnom dnu oslabljene. Također, blagotvorno je i za zglobove koji su opterećeni dodatnim kilogramima pa je ovo uistinu najzdraviji mogući oblik vježbanja. Vježbom ćete ublažiti posljedice trudnoće te poboljšati raspoloženje, cirkulaciju, držanje, snagu i kondiciju. Nakon nekoliko mjeseci treninzi se pojačavaju i prelazi se na sljedeći stupanj.

Level 2 namijenjen je onima koji žele više, bolje, brže i jače, tj. rekreativcima koji su već fit, imaju određenu dozu kondicije, a žele se dobro zabaviti pomičući granice svojih mogućnosti. Ovdje se uz sam trampolin koriste i brojni drugi rekviziti, a nerijetko se i sam trampolin nađe u rukama i iznad glave!

Postoji i Fit&Fun mini trampolin Kids, program interaktivnog vježbanja za djecu kojoj se mogu pridružiti i roditelji, a koji je polučio veliki uspjeh i interes i kod djece i kod roditelja. Detaljnije pročitajte i pogledajte na Facebook stranici Minitrampolin.

KOJE SU SVE DOBROBITI SKAKANJA NA TRAMPOLINU

• poboljšava snagu, ravnotežu, izdržljivost, uključuje istezanje te kardiovježbe bez opterećenja kralježnice, stopala, koljena i kukova
• prevenira osteoporozu
• ‘podmazuje’ zglobove
• pozitivno djeluje na propriocepciju (balans)
• regulira krvni tlak
• pridonosi povećanju imuniteta
• blagotvorno djeluje na kardiovaskularnu i limfnu cirkulaciju
• ubrzava metabolizam
• potiče smanjivanje masnog tkiva i uklanjanje celulita
• pozitivno djeluje kod hiperaktivnosti i poremećaja pozornosti
• pogodan je za provođenje vježbi u rehabilitaciji donjih ekstremiteta i kralježnice
• neizbježan faktor zabave!

Komentari