Kako resetirati postavke tijela?

Što se to događa s tijelom kad ga izložimo ekstremnim temperaturama?

Kriosauna – regeneracija tijela na -190

Jeste li znali da postoji tretman koji će vam za 3 minute resetirati postavke tijela? Zvuči kao znanstvena fantastika, ali imate priliku provesti 3 minute na temperaturi od minus 190 i pružiti svojem tijelu jedinstven osjećaj. Zvuči nevjerojatno i nemoguće, zar ne? Upravo iz tog razloga želim vam približiti i objasniti što se događa s tijelom kad ga izložimo ekstremnim temperaturama. Kriosauna je sve popularniji tretman kratkotrajnog izlaganja tijela niskim temperaturama (od -110 do -190 stupnjeva). U svijetu je to poznato kao WBC (whole body cryotherapy= krioterapija cijelo tijela).

A kako radi tijelo na – 190?

Kako se izlaganje odvija u relativno kratkom vremenu (maksimalno tri minute), površinska temperatura kože pada na oko 10 °C (normalna površinska temperature iznosi oko 33 °C), dok normalna temperatura tijela ostaje nepromijenjena. Izlaganje ekstremno niskim temperaturama izaziva narušavanje homeostaze. U trenutku kada receptori u koži registriraju temperaturu od -180 °C, mozak će poduzeti sve mjere kako bi temperatura tijela ostala nepromijenjena. Da bi tijelu to uspjelo, ono mora aktivirati cijeli niz sustava i procesa. Mozak temperaturu od -180 °C registrira kao temperaturu ‘opasnu’ po život te aktivira iste one mehanizme koji se aktiviraju u za život opasnim situacijama. Prvo što se dogodi jest sužavanje krvnih žila na periferiji (ruke i noge) i povlačenje krvi do vitalnih organa, poveća se arterijski tlak (za 5-10 jedinica), ubrzava se metabolizam, povećava se lučenje noradrenalina, smanjuje se razina testosterona i estradiola, izaziva oksidativni stres, stimulira se rad imunološkog sustava, poveća se lučenje protuupalnih enzima, a smanjuje koncentracije mišićnih enzima (CK i LDH). Nakon tretmana krvne žile se šire te se tako obogaćena krv vraća na periferiju gdje izaziva niz procesa.

kriosauna-1

Koje su dobrobiti tretmana kriosaune?

Smatra se da su kriosaunu izumili japanski reumatolozi koji je koriste od 70-ih godina 20. stoljeća u liječenju reumatskih tegoba. Danas se izlaganje ekstremno niskim temperaturama koristi kod raznih bolnih stanja, kao što su, reumatoidni artritis, giht, ankilozantni sponidlitis, fibromialgia, lupus, osteoartritis, iliotibijalni sindrom, tendinitis, burzitis, fascitis, ozljede ligamenta i meniskusa, kod autoimunih bolesti, kod sindroma prenaprezanja (skakačko koljeno, bolna prepona, teniski lakat) preko ‘age’ menadžmenta do vrhunskog sporta. Primjena kriosaune je široka i s jako dobrim rezultatima već nakon prvog tretmana. Može se koristiti za sportsku regeneraciju za oporavak nakon utakmica i treninga ili za brži oporavak od ozljeda. Veliku primjenu ima kao dopuna estetskim i anticelulitnim programima i osobama s dermatološkim problemima (kod psorijaze, akni, osipa, za njegu kože). Također, svoje mjesto je zauzela i u antistres programima za stimuliranje imunološog sustava, lučenje serotonina i za opuštanje mišića.

Kriosauna djeluje na cijeli organizam, a što to znači za vas? Smanjuje vam se vrijeme oporavka, smanjuje se bol, obnavlja se energija za ubrzani tempo života i povećava se spremnost za nove poslovne izazove, a najvažnije, javlja se osjećaj ugode i zadovoljstva.

Svakako je važno napomenuti kako mladi start up Infinitum progresum raspolaže s jedinom kriosaunom u Hrvatskoj. IP pruža cjelovitu uslugu od analize zdravstvenog statusa, motoričkih sposobnosti i funkcionalnih sposobnosti do treninga, prevencije ozljeda, prehrane i liječenja s rehabilitacijom.