Priča o školi i čokoladi

Ovo je priča o mojoj sedmašici koja sve radi sama, koja je oduvijek samostalna i na koju smo ponosni neizmjerno. I na ovu drugašicu malu koju imamo, ali kao što rekoh – ovo je priča o sedmašici.
Gledam je iz dana u dan. Gledam je koliko uči i koliko se trudi. Gledam je i mislim si je li nama prije bilo bolje u tom ‘osnovnjaku’?
Ne sjećam se da smo mi toliko učili i da smo sate i sate provodili iznad knjige. Osnovnu školu pamtim po igri, graničaru i skrivaču, druženjima ispred zgrade pa čak i gumi gumiju. Ok, u osmom razredu možda i ne toliko jer ipak smo bili ‘odrasli’.

Prije nešto više od pola godine zbog kurikuluma je održan prosvjed. Dvadesetpet tisuća ljudi na glavnom zagrebačkom trgu dalo je potporu reformi obrazovanja želeći da se ona nastavi i da novim generacijama bude bolje. Što se od tada dogodilo? Ne ulazeći u sadržaje kurikuluma, u stranačka prepucavanja, kao mama jedne sedmašice i jedne drugašice odgovorno mogu reći da se nije dogodilo ništa. Moja starija klinka ima torbu koja je ponekad teška 8 i pol kilograma. I dalje uči stvari koje vjerojatno nikada neće moći koristiti. I dalje ima informatiku samo dva puta tjedno i to zato što ju je sama izabrala, jer je i dalje izborni predmet. I dalje nema vremena za igru, jer nakon škole ima i dodatnu aktivnost. Nastavu ima u jednoj smjeni, ali i dalje se ne vraća kući nikada prije 14 sati.
I dok je ona uvjerena kako je to sve normalno, ja mislim da smo odavno već trebali napredovati i stvoriti bolje obrazovno okruženje za našu djecu. Trudim se ponekad pomoći, ali me zahvalno odbije. Osim ako ne dođem s čokoladom. Ipak je to naša formula za druženje pa i uz knjigu, ako mi dopusti.

Brownies torta

Za tortu koja je prava stvar za sve one koji puno uče potrebno je:

4 jaja
4 žlice šećera
2 vanilin šećera
2 velike žlice glatkog brašna
1 žličica vanilije u prahu
200 g mliječne čokolade
200 g čokolade za kuhanje
200 g maslaca

Za kremu je potrebno:

5 dcl vrhnja za šlag
250 g mliječne čokolade /ili tamne ovisno koliko čokolade volite, meni se s ovom drugom čini ‘prečokoladno’
1 šlagfix
1 žlica likera od čokolade ili još bolje baileysa
šlag
5 dcl vrhnja za šlag
čokoladne mrvice za ukrašavanje

Postupak: Jaja miksati s šećerom i vanil šećerom barem 10-ak minuta, dok se sve ne podupla. Istodobno na pari otopiti 200 g čokolade za kuhanje, 200 g mliječne čokolade i maslac. Kad se prva smjesa podupla, a druga rastopi, umiješajte jednu u drugu, a zatim dodajte 2 žlice brašna. Sve promiješati kuhačom, ne više miksati. Smjesu staviti u kalup za torte u koji ste stavili papir za pečenje i peći na 160 stupnjeva 35-40 min.

Krema: Ugrijati vrhnje za šlag, čokoladu i liker do vrenja. Miješati dok se čokolada potpuno ne rastopi i nakon toga staviti u frižider na sat vremena da se ohladi. Kad je gotovo, izmiksati uz dodatak šlagfixa i preliti preko hladne torte. Potom sve ponovno staviti u frižider. Kad se krema stvrdne izmiksati šlag i premazati tortu. Ponovno u frižider. Prije posluživanja posuti čokoladnim mrvicama.

Jednom kad savladate ovu tortu možete se i zaigrati pa staviti čokoladu s okusom ljute papričice. Taj je okus fenomenalan.