Razlozi za čestu konzumaciju lososa + recept

Losos je poznat po svojim brojnim dobrobitima za zdravlje organizma

Bogat je proteinima, omega-3 masnim kiselinama te vitaminima i mineralima. Istraživanja pokazuju da konzumacija ove ribe koja živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi, doprinosi zdravlju i duljem životu. Sadrži malu količinu žive, stoga se može jesti i više puta tjedno.

Jedenje lososa dva puta tjedno pomaže u sprječavanju nastanka infarkta, moždanog udara, aritmije, visokog krvnog tlaka i smanjenju visoke razine triglicerida i kolesterola. Redovita konzumacija lososa smanjuje rizik od nastanka makularne degeneracije oka koja se javlja u kasnijoj životnoj dobi i može dovesti do gubitka vida. Pomaže kod sindroma suhih očiju te poboljšava vid. Omega-3 masne kiseline u lososu potiču proizvodnju kolagena i vlakna elastina u koži, koji doprinose mladolikom izgledu kože. Losos je odličan i za zdravlje kose, jača je i sprječava gubitak kose. Losos sadrži triptofan, prirodni sedativ koji uzrokuje pospanost i pomaže ljudima koji pate od nesanice da brže zaspe. Visoka razina omega-3 masnih kiselina, vitamina D i selena, povezana je sa smanjenjem rizika od nastanka nekih vrsta raka uključujući rak dojke, prostate i debelog crijeva. Također, povećavaju učinak inzulina, odnosno olakšavaju apsorpciju šećera i tako smanjuju razinu šećera u krvi.

Sad kad znate zašto biste losos trebali uvrstiti u svoju prehranu, isprobajte i recept koji vam donosimo u nastavku!

Sastojci:

• 400 g špageta
• 300 g brokule
• 300 g fileta  lososa
• 1 vezica kopra
• 2 žlice maslinova ulja
• 50 ml bijelog vina
• 100 g vrhnja
• sol i papar

Priprema: 

Brokulu operite, očistite i razdijelite na manje komade. Stabiljke
narežite na trakice. Sve zajedno kuhajte u malo slane vode 3 minute,
a potom ocijedite. Losos kratko operite hladnom vodom, posušite i
narežite na trakice. Kopar operite, posušite i nasjeckajte. Tjesteninu
skuhajte po uputama na pakiranju.

Kockice lososa kratko popržite u tavi na vrućem maslinovu (ili nekom drugom) ulju. Ulijte vino i vrhnje. Posolite i popaprite te kuhajte oko tri minute. Tjesteninu ocijedite. Tjesteninu i brokulu dodajte lososu i dobro promiješajte. Umiješajte kopar i poslužite jelo.

Komentari