ZDRAVE krafne za fašničko uživanje

Donosimo vam jedan zdrav i jednostavan recept gastro blogerice Natalie Knezić s njezina bloga natalieshealth.com

Vrijeme je karnevala, a to znači i da svoje ‘trbuščiće’ čim uspijemo punimo krafnicama – pokladnicama. A već i sama asocijacija na prženje u dubokom ulju, što je neizostavan proces pri spravljanju krafni, pobornicima zdrave prehrane izaziva glavobolju. No teško je odolijevati tim slatkim zalogajima, punjenim pekmezom, prelivenim čokoladom, šarenim mrvicama…

A to više ni ne morate činiti! Naime, gastro blogerica Natalie Knezić, s čijom smo vam inspirativnom pričom o tome kako je zdravom prehranom izgubila gotovo 50 kilograma, već upoznali (možete ju pročitati – ovdje), osmislila je jedan zdrav i jednostavan recept za krafne.

Kako Natalie kaže,  ove su krafne napravljene od zdravih sastojaka, ne sadrže rafinirani šećer i pečene su u pećnici pa ne sadrže dodane nezdrave masnoće. Tako su kao stvorene za fašničko uživanje.

Donosimo vam ga u nastavku! 

Sastojci:

1 ½ šalica integralnog brašna
¼ žličice soli
1 žličica praška za pecivo
½ žličice sode bikarbone
2 žličice cimeta
4 žlice sirovog kakaa
1 zrela banana
½ šalice mlijeka (biljnog ili kravljeg nemasnog)
2 bjelanjka
2 žice kokosovog ulja, otopljenog i rashlađenog
4 žlice sirupa od datulja (ili meda)
½ šalice (120g) grčkog jogurta
1 žličica ekstrakta vanilije
Sirova kakao zrna ili chia sjemenke za posipanje.
Za preljev
½ šalice tamne čokolade (sa 70% i više kakaa)
2 – 3 žlice mlijeka (biljnog ili kravljeg nemasnog)
ili 4 žlice kokosovog ulja, rastopljenog i ohlađenog
4 žlice sirovog kakaa
2 žlice sirupa od datulja (ili meda)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180C. Nauljite kokosovim uljem protvan za krafne.

U posudi izmiješajte suhe sastojke – brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sirovi kakao. U blenderu izmiksajte zrelu bananu s mlijekom.

U odvojenoj posudi izmiksajte bjelanjke. Dodajte otopljeno ulje, sirup, grčki jogurt i vaniliju. Izmiješajte pa umiješajte suhe sastojke.
Smjesu stavite u dresir vrećicu za punjenje ili plastičnu vrećicu kojoj ste odrezali vrh. Napunite kalupe za krafne do pola.

Pecite 14-17 minuta (napravite test čačkalicom, ako izađe čista, tijesto je pečeno).

Izvadite protvan iz pećnice i ostavite da se krafne ohlade 5 minuta.
Izvadite krafne iz protvana i umočite u čokoladni preljev. Ukrasite po želji.

Za preljev: Na laganoj vatri rastopite čokoladu s par žlica mlijeka. Dodajte još mlijeka ako je čokoladni preljev pregust. Ili rastopite i malo ohladite kokosovo ulje. Dodajte sirovi kakao i sirup (ili med) i sve dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte još kakaa ako vam je preljev prerijedak.

Savjet:

Držite u zatvorenoj posudi do 5 dana. Kao mjeru, Natalie je koristila šalicu od 240 ml (US cup).

Komentari