Poremetio vam se ciklus? Možda pretjerujete s vježbanjem

Sportovi koji iziskuju velike napore, a naročito ako u njima nemate mjere mogu silno opteretiti vaše endokrine žlijezde i rezultirati izostankom menstruacije na dulji period

Sve veći broj žena ima problema s menstrualnim ciklusom – bilo da je riječ o previše intenzivnim simptomima PMS-a, nesnosnim bolovima koji ga prate ili je nepravilan ili pak izostane na dulji vremenski period. Ako eliminirate one prirodne moguće uzroke poput trudnoće, dojenja djeteta ili pak menopauze, postoji mnogi drugi faktori koji mogu utjecati na izostanak mjesečnog krvarenja. A oni su doista širokog spektra.

ŠTITNJAČA, ALERGIJE, POLICISTIČNI JAJNICI

Primjerice, pretilost ili pak anoreksija, kronični stres, loša prehrana bogata masnoćama i šećerima, policistični jajnici, problemi sa štitnjačom pa čak i alergije te prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula. Obično je potrebno neko vrijeme nakon njih da se ciklus regulira, no to može potrajati i znatno duže od nekoliko mjeseci, što ukazuje na visoku razinu estrogena. Većina ovih problema svoj uzrok imaju u disbalansu hormona, koji su podložni raznim utjecajima u nama samima i okolini.

PREVIŠE SPORTA OPTEREĆUJE ŽLIJEZDE

No, ono što sigurno niste znali jest da vaš menstrualni ciklus može stati zbog – vježbanja. Naravno, samo kada pretjerate u njemu. Takve situacije češće su kod aktivnih sportašica koje odlaze na natjecanja, kod sportova koji su iznimno naporni (atletika, gimnastika, trčanje, balet…) ili pak one koji se toliko zaljube u određenu aktivnost da izgube mjeru. A ta neumjerenost uvelike može stvoriti opterećenje na štitnjaču, nadbubrežne žlijezde i hipofizu i stvoriti disbalans u hormonima koje one proizvode i reguliraju. Niska tjelesna masnoća (prisutna i kod anoreksije) te visoka potrošnja energije također utječu na amenoreu.

Komentari