Homemade granola

U svojoj prvoj kolumni Ivana Kirigin donosi nam recept za domaću granolu

Doručak bi trebao biti neizostavan obrok u svakom domu. Moj dan započinje jogurtom, žličicom meda i granolom, ali i neizostavnom šalicom kave, naravno.

Cjelovite žitarice odličan su izbor jer sadrže vlakna, proteine, vitamine i minerale. Kombinacija orašastih plodova i zobenih pahuljica je uvijek bolja u kućnoj varijanti od one kupovne, upravo zato sto sadrži manje šećera, nezdravih masnoća i nepotrebnih sastojaka. Pripravljanjem domaće granole (osim što je priprava super laka i brza), kontrolirate kvalitetu sastojaka te koristite kombinacije po svom ukusu. Najbolje ju je pripremiti dan prije konzumacije. Kada jednom probate granolu, vjerujem da više nikada nećete preskočiti takav doručak.

granola

Potrebni sastojci:

2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica badema ( krupno mljevenih)
1 šalica sjemenki (sezam, suncokret, lan)
3/4 šalice meda ili javorovog sirupa
1/4 šalice rastopljenog kokosovog ulja
žlicica ekstrakta vanilije

Moze se dodati i: cimet, suho voće, ostali orašasti plodovi

Priprema:

Pećnicu upalite na 150 stupnjeva, te pomiješajte sve sastojke, rasporedite ih na masnom papiru, te pecite 2o do 25 minuta.

granola