U svojoj prvoj kolumni Ivana Kirigin donosi nam recept za domaću granolu
Doručak bi trebao biti neizostavan obrok u svakom domu. Moj dan započinje jogurtom, žličicom meda i granolom, ali i neizostavnom šalicom kave, naravno.
Cjelovite žitarice odličan su izbor jer sadrže vlakna, proteine, vitamine i minerale. Kombinacija orašastih plodova i zobenih pahuljica je uvijek bolja u kućnoj varijanti od one kupovne, upravo zato sto sadrži manje šećera, nezdravih masnoća i nepotrebnih sastojaka. Pripravljanjem domaće granole (osim što je priprava super laka i brza), kontrolirate kvalitetu sastojaka te koristite kombinacije po svom ukusu. Najbolje ju je pripremiti dan prije konzumacije. Kada jednom probate granolu, vjerujem da više nikada nećete preskočiti takav doručak.
Potrebni sastojci:
2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica badema ( krupno mljevenih)
1 šalica sjemenki (sezam, suncokret, lan)
3/4 šalice meda ili javorovog sirupa
1/4 šalice rastopljenog kokosovog ulja
žlicica ekstrakta vanilije
Moze se dodati i: cimet, suho voće, ostali orašasti plodovi
Priprema:
Pećnicu upalite na 150 stupnjeva, te pomiješajte sve sastojke, rasporedite ih na masnom papiru, te pecite 2o do 25 minuta.