Za ovaj savršeno jednostavan tradicionalni mediteranski slatkiš potreban je tek, osim kore agruma - šećer, a mnogima će biti pravo otkriće okusa i mirisa. Bitno je samo nabaviti neprskane naranče...
Mirisni agrumi prava su zimska blagodat što zbog obilja zdravlja koje kriju u sebi, a što zbog svoga specifičnog i prepoznatljivog okusa i mirisa koji se širi domom. Mandarine, limuni, limete i naranče, iako dospijevaju u mediteranskom podneblju, popularni su jednako u kontinentalnim kuhinjama diljem svijeta. Osim za napitke, koristimo ih i umacima, kolačima, kremama… a neki i za bombone. Naime, danas sve popularnije arancine, koji se rade od kore naranče ili pak limuncine, koji nastaju od prutića limunove kore, nekoć se smatralo dostojnom zamjenom za prave bombone. Tako su se nudili gostima, obično u zimsko vrijeme i za blagdane. Kako tradicionalna kuhinja postaje opet cijenjena, a naročito zaboravljena jela i slastice, arancini i limuncini su postali popularni pa se sada često koriste i kao poklon za božićne blagdane, a mnogi ga već masovnije proizvode kao jestivi suvenir. Receptura za pripremu ‘bombona’ od limuna i naranče ista je i vrlo jednostavna. Svatko može, bez obzira na kulinarsko iskustvo, napraviti slasne slatkiše od agruma. Potrebno je samo nabaviti nešpricane primjerke voća.
Postupak pripreme:
Koru naranče (500 g) narežite na trakice te ih uronite u hladnu vodu i stavite kuhati. Kada smjesa proključa, kuhajte korice još oko pet minuta. Ovakav postupak ponovite još dva puta te korice procijedite i ostavite da se ohlade. U lonac stavite 500 g šećera, 4 dl vode i malo bijelog vina. Kada smjesa prokuha, ostavite je tako još nekoliko minuta te dodaje korice i kuhajte još 10-ak minuta. Kada se smjesa ohladi, procijedite korice i stavite ih da se suše na papiru za pečenje nekoliko sati. Zatim ih uvaljajte u kristal šećer pomiješan s vanilin šećerom te ostavite još da se malo prosuše. Spremite ih u kutiju ili teglu. I uživajte, kad posegnete za njima…
Komentari