Zelenkasti orašasti plodovi nisu samo ukusna i zdrava grickalica, nego i idealan sastojak za slatka i slana jela. Inspirirajte se jednostavnim receptima kojima ćete oduševiti svoje ukućane i goste
Omiljeni orašasti snack, pistacije, uvelike se još od davnina koristi u kuhinji, kako slatkim tako i slanim jelima. Nemoguće je posjetiti Tursku a ne kušati sladoled ili baklavu s pistacijama. Ako još niste probali slana jela od njega, vrijeme je da to i učinite. I to – spravljajući ih sami. Nudimo vam dva jednostavna recepta kojima ćete sve oduševiti.
Juha od graška, mente i pistacija
Sastojci za dvije osobe:
1 glavica luka, 300 g smrznutog graška, 2 srednja krumpira, 2 do 3 lista svježe mente, 400 ml povrtnog temeljca, 1 žlica limunova soka, sol, papar, muškarni oraščić, ulje za prženje, oguljeni pistacio
Priprema:
Stavite ulje u lonac i zagrijte. Na vrelo ulje dodajte sitno nasjeckan luk i kratko pirjajte. Dodajte krumpir nascjeckan na kockice te malo pistacija (oko 2 žlice) i nastavite pirjati tri minute. Na kraju dodajte grašak i nascjeckanu mentu i prelijte temeljcem. Kuhajte oko 15 minuta, dok grašak ne omekša. Štapnim mikserom napravite krem juhu od svih sastojaka te začinite soli, paprom, naribanim muškatnim oraščićem i limunovim sokom. Posluženu juhu pospite pistacijama. Po želji uz juhu poslužite kiselo vrhnje i tost.
Šarena salata s pistacijama
Sastojci za dvije osobe:
100 g crvene riže, 4 do 6 malih mrkava, ½ glavice brokule, ¼ glavice cvjetače, 1 avokado, 1 crvena paprika, 100 g slanutka (kuhanog i ocijeđenog), 8-10 koktel rajčica, 1 mladi luk, pistacije
Za dressing: 50 g oguljenih pistacija, 3 do 4 žlice maslinova ulja, ½ avokada, 1 žlica jabučnog octa, sol, papar, šećer
Priprema:
Operite i očistite mrkvu, a zatim je narežite ukoso u tanke ploške, pošpricajte uljem i pecite u pećnici oko 10 min na temperaturi od 180°C. U međuvremenu skuhajte crvenu rižu, a cvjetaču i brokolu operite, razdvojite u cvjetove i kratko blanširajte. Prelijte zatim hladnom vodom i ostavite da se ocijedi. Ostatak povrća operite i narežite na veličinu zalogaja.
Pripremite dressing tako da pomiješate sve sastojke i štapnim mikserom ih pretvorite u kašu. Dodajte papar, sol i malo šećera te sve izmiješajte. Na kraju dodajte ulja po želji. Prelijte dressing preko salate koju ste raspodijelili u dvije zdjelice.
Komentari